ΚΕΡΑΣΙΑ, Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ…ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΓΓΕΛΗ ΔΡΙΣΚΑ

Από τις αρχές Ιουνίου και για δύο περίπου μήνες τα κεράσια συγκαταλέγονται στα φρούτα που δεν πρέπει να λείπουν από την καθημερινή μας διατροφή. 

Λίγη ιστορία

Πατρίδα της κερασιάς είναι τα όρη του Πόντου.  Η Κερασούς, από τις πρώτες ελληνικές πόλεις του Πόντου, κατά μια εκδοχή πήρε το όνομά της από τις άφθονες κερασιές που καλλιεργούνταν στην περιοχή. Ο Λούκουλλος, ο γνωστός καλοφαγάς της αρχαιότητας, μετέφερε κερασιές στη Ρώμη και από εκεί η καλλιέργειά τους εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη. 

Οι κερασιές στην Ελλάδα και στον κόσμο

Στην Ελλάδα καλλιεργούνται σχεδόν σε όλες τις περιοχές, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους όμως προέρχεται από τη Δυτική Μακεδονία και τη Θράκη. Η χώρα μας είναι δωδέκατη παγκοσμίως στην παραγωγή κερασιών. Πρώτη είναι η Τουρκία και ανάμεσα στις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Ιταλία, η Χιλή, το Ιράν και οι ΗΠΑ.

Τίποτα δεν πάει χαμένο
Η σάρκα τους γίνεται γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα, σιρόπι, χυμός, παγωτό και αναψυκτικό. Με τα κουκούτσια τους φτιάχνουμε σπιτικά λικέρ. Ταιριάζουν με σαλάτες αλλά και με αλμυρά πιάτα με κρέας, κυνήγι και πουλερικά. 

Οι ποικιλίες 

Οι κλασικές: Από τα τέλη Μαΐου κυκλοφορούν στην αγορά τα πρώιμα λεπτόφλουδα και ευαίσθητα Precoce Bernard, Bigarreau Burlat, Larian. Ακολουθούν τα μεγάλα κόκκινα και τραγανά Μπακιρτζέικα από την Πέλλα και τα τραγανά Εδέσσης ή Βοδενών με την εντυπωσιακή τραγανή σάρκα και το βυσσινί χρώμα. Τελευταία κάνουν την εμφάνισή τους τα λιγότερο γλυκά λευκά πετροκέρασα, που είναι ιδανικά για γλυκό του κουταλιού. 

Οι νέες ποικιλίες Sweet Early, Sweetheart, Skeena, Canada Giant καθιερώνονται πλέον στις καλλιέργειες, καθώς είναι πολύ αποδοτικές, και το κυριότερο δίνουν πεντανόστιμα κεράσια με μεγάλους τραγανούς και πολύ γλυκούς καρπούς.

Οι παραδοσιακές ελληνικές ποικιλίες: Τραγανό Κομοτηνής, Μαύρο Τριπόλεως, Πρώιμο Κολινδρού, Φράουλα Βόλου με τη λευκή σάρκα, Καραμέλα Τριπόλεως, Πετροκέρασο Αχαΐας. Καλλιεργούνται σε μικρές εκτάσεις και καλύπτουν τις τοπικές αγορές. 

Κεράσια και υγεία…

Είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά: φυτικές ίνες, βιταμίνες Α, Β, C, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο και χαλκό, και έχουν ελάχιστες θερμίδες.

Ακολουθήστε μας στα Social
0
Καλάθι
  • No products in the cart.