Ο ΛΩΤΟΣ & ΠΩΣ ΝΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ

Αν δοκιμάσετε άγουρο λωτό, θα είναι μια εμπειρία που θα σας σημαδέψει για πολύ καιρό, αφού οι τανίνες του δίνουν τόσο στυφή γεύση που το στόμα σας θα μουδιάσει στο λεπτό. Αντιθέτως, αν δοκιμάσετε έναν ώριμο και ζουμερό λωτό, τότε θα τον θυμάστε για μια ζωή. Αυτό είναι το ωραίο με το συγκεκριμένο φρούτο που είναι απολαυστικότατο κάτω από ορισμένες συνθήκες. Και καθώς τα ώριμα φρούτα δεν έχουν μεγάλη αντοχή και διάρκεια ζωής, το πιο πιθανό είναι να βρείτε άγουρους λωτούς τους οποίους θα πρέπει να αφήσετε μαζί με ένα μήλο σε μια χάρτινη σακούλα για να ωριμάσουν μετά από λίγες μέρες ή να τους αφήσετε στο συρτάρι του ψυγείου με άλλα φρούτα και λαχανικά. Τίποτα βέβαια δε συγκρίνεται με τη φυσική ωρίμανση που χαρίζει τη μέγιστη γεύση και γλύκα στο λωτό. Τα τελευταία χρόνια μάς έρχονται και λωτοί εισαγωγής με λιγότερες τανίνες και σχεδόν καθόλου στυφή γεύση, αλλά προσωπικά δεν τους προτιμώ και δε βρίσκω το λόγο να τους αγοράσω σώνει και καλά γιατί θέλω να δοκιμάσω λωτό.

Αν λοιπόν φτάσουν στα χέρια σας λωτοί, να μερικές ιδέες για να απολαύσετε ένα ιδιαίτερο, ξεχωριστό φρούτο που χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωση, γιατί, μπορεί να έχει αρκετές θρεπτικές και αντιοξειδωτικές ουσίες, αλλά, όταν ωριμάσει, έχει και υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα.

Ένας ωραίος τρόπος για να απολαύσετε έναν ώριμο λωτό
Αφήστε το λωτό με τη φλούδα του, κομμένο στη μέση, στην κατάψυξη για 15 λεπτά. Ραντίστε με λικέρ πορτοκαλιού τύπου Triple Sec ή Cointreau, κλείστε τα μάτια και απολαύστε μια πρωτόγνωρη γλυκιά γεύση!

Φθινοπωρινή σαλάτα με λωτό
Ετοιμάστε μια ανάμεικτη σαλάτα με βάση τρυφερά σαλατικά τύπου μεσκλάν ή βαλεριάνα ή baby σπανάκι ή μείξη όλων αυτών. Προσθέστε καρύδια, τριμμένο blue cheese ή γκοργκοντζόλα, ετοιμάστε και μια βινεγκρέτ με ελαιόλαδο, ξίδι και ελάχιστο μέλι και αλατίστε. Προσθέστε ένα λωτό, όχι πολύ ώριμο για να μη λιώσει, κομμένο σε μικρά κομμάτια, και σερβίρετε μια πρωτότυπη φθινοπωρινή σαλάτα.

Μεξικάνικη αρωματική salsa
Με κόλιαντρο και λάιμ, αυτή η φρέσκια salsa λωτού συνοδεύει απίθανα γαρίδες ή ψητό κοτόπουλο. Καθαρίστε και ψιλοκόψτε ένα λωτό με σφιχτή σάρκα. Ψιλοκόψτε και ένα μήλο στάρκινγκ ή ξινόμηλο και αυτό σε μικρά κυβάκια και μια γλυκιά κόκκινη πιπεριά με τον ίδιο τρόπο. Ανακατέψτε τα με χυμό από ένα λάιμ, 5-6 κλωναράκια φρέσκο κόλιαντρο ψιλοκομμένα και ένα κουταλάκι γλυκού τριμμένο φρέσκο τζίντζερ. Δροσερή, αρωματική και σπιρτόζικη σάλτσα για να εντυπωσιάσετε!

Παγωμένη μαργαρίτα με λωτό
Να μια πρωτότυπη ιδέα για ένα twist στο κλασικό κοκτέιλ: Κόψτε ένα λωτό σε μικρά κομμάτια και αφήστε τα στην κατάψυξη για μισή ώρα. Έπειτα βάλτε τα στο μπλέντερ μαζί με 2 κουταλιές από σιρόπι αγαύης, 3 κουταλιές χυμό λάιμ και 1 σφηνάκι τεκίλα. Προσθέστε προαιρετικά και 1 σφηνάκι λικέρ πορτοκαλιού τύπου Triple Sec ή Cointreau και πολτοποιήστε τα μαζί με αρκετά παγάκια για μια αρωματική μαργαρίτα.


Μαρμελάδα λωτού
Πρωτότυπη μαρμελάδα που παρασκευάζεται πολύ εύκολα και γρήγορα. Μετρήστε με το ίδιο φλιτζάνι τα υλικά για να τη φτιάξετε. Βάλτε σε μια κατσαρόλα 4 φλιτζάνια ψίχα ώριμου λωτού, 1 ½ φλιτζάνι μέλι, ½ φλιτζάνι χυμό λάιμ και 1 φλιτζάνι νερό. Προσθέστε σε ένα μικρό σακουλάκι υφασμάτινο για μπαχαρικά ή σε τουλουπάνι και τα σποράκια και τις φλούδες από ένα μήλο (για την πηκτίνη τους). Αφήστε τα σε μέτρια φωτιά για λίγη ώρα, σχεδόν σε 20 λεπτά το μείγμα θα αρχίσει να πήζει. Ανακατέψτε κατά διαστήματα και αυξομειώστε την ένταση για να μην πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας. Κατεβάστε μετά την κατσαρόλα από την εστία και βάλτε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα. Ταιριάζει πολύ με παγωτό βανίλια, με γιαούρτι ή μους γιαουρτιού και με κέικ βανίλιας.

Ακολουθήστε μας στα Social
0
Καλάθι
  • No products in the cart.