ΠΑΓΩΜΕΝΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ – Ο ΓΛΥΚΟΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

Το παγωτό είναι ο αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής του καλοκαιριού στα επιδόρπια. Τα τελευταία χρόνια όμως το παγωμένο γιαούρτι κοντράρει το κλασικό παγωτό. Και τα δύο έχουν τους οπαδούς τους, ωστόσο, όταν μιλάμε για το παγωμένο γιαούρτι, κερδίζει στα σημεία, καθώς μπορούμε να το φτιάξουμε εύκολα στο σπίτι μας, και μάλιστα χωρίς παγωτομηχανή. Σε αυτό το τεύχος ξεκινάμε τα καλοκαιρινά επιδόρπια με τις βασικές συνταγές που πρέπει να έχετε για παγωμένο γιαούρτι, σε πολλές παραλλαγές. Από το βασικό, το απλό και πολύ αρωματικό παγωμένο γιαούρτι με βανίλια, μέχρι το παγωμένο γιαούρτι με σοκολάτα ή διάφορα φρούτα που θυμίζει σορμπέ ή γρανίτα. 

Παγωμένο γιαούρτι βανίλια, η βασική συνταγή

Δύο τρόποι υπάρχουν για να ετοιμάσετε ένα ωραίο παγωμένο γιαούρτι. Ο πρώτος τρόπος είναι να το παγώσετε πρώτα και να το χτυπήσετε στο μπλέντερ ή στο πολυμίξερ και να το σερβίρετε αμέσως. Ο δεύτερος τρόπος είναι να το χτυπήσετε στο μίξερ με κρέμα γάλακτος ή μασκαρπόνε ώστε να αφρατέψει και μετά να το αφήσετε στην κατάψυξη. Και στις δύο περιπτώσεις δεν χρειάζεται παγωτομηχανή. Όσο για τη γεύση και το άρωμα, θα πρέπει να προσθέσετε βανίλια σε οποιαδήποτε μορφή (εσάνς ή φυσική ή σε σκόνη) και μια γλυκαντική ουσία, κατά προτίμηση μέλι ή σιρόπι αγαύης, που θα χαρίσουν πιο βελούδινη υφή. Οι ποσότητες που σας δίνουμε φτάνουν για 6 μερίδες. 

Για το σκέτο παγωμένο γιαούρτι θα χρειαστείτε:

1 κιλό στραγγιστό γιαούρτι με πλήρη λιπαρά

50 γρ. ρευστό μέλι θυμαρίσιο (ή λίγο περισσότερο, ανάλογα με τα γούστα σας)

½ κουτ. γλυκού εσάνς βανίλιας ή 1 βανίλια σκόνη

Μοιράστε το γιαούρτι με ένα κουτάλι στις θήκες μιας παγοθήκης ή σε περισσότερες αν είναι μικρή. Αφήστε το στην κατάψυξη για 24 ώρες. Βγάλτε τα παγάκια γιαουρτιού από τις θήκες, βάλτε τα στο μπλέντερ, προσθέστε το μέλι και τη βανίλια και χτυπήστε το μείγμα μέχρι να σχηματιστεί μια ωραία κρέμα με βελούδινη υφή. Σερβίρετέ το αμέσως. 

Για το παγωμένο γιαούρτι με κρέμα θα χρειαστείτε:

1 κιλό στραγγιστό γιαούρτι με πλήρη λιπαρά

200 γρ. μασκαρπόνε ή τυρί κρέμα ή κρέμα γάλακτος με 36-40% λιπαρά

50 γρ. ρευστό μέλι θυμαρίσιο (ή λίγο περισσότερο, ανάλογα με τα γούστα σας)

½ κουτ. γλυκού εσάνς βανίλιας ή 1 βανίλια σκόνη

Ανακατέψτε στο μίξερ το γιαούρτι με το μασκαρπόνε ή το τυρί κρέμα ή την κρέμα γάλακτος με το μέλι και τη βανίλια. Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα μεταλλικό μπολ και αφήστε το στην κατάψυξη για 1 ώρα. Ξαναχτυπήστε το στο μίξερ μέχρι να αφρατέψει και ξαναβάλτε το στην κατάψυξη. Επαναλάβετε άλλη μια φορά (αυτό το κάνετε για να σπάσουν οι τυχόν κρύσταλλοι που θα σχηματιστούν στην κατάψυξη). Μετά από 6-8 ώρες το παγωμένο γιαούρτι είναι έτοιμο για σερβίρισμα. Αν το αφήσετε πολύ περισσότερο και παγώσει σε σημείο που δεν μπορείτε να το σερβίρετε με το σκουπ, αφήστε το για 15 λεπτά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. 

Ακολουθήστε μας στα Social
0
Καλάθι
  • No products in the cart.