ΠΡΑΣΑ: ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΣΤΑ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ

Με τόσα θρεπτικά συστατικά θα έπρεπε να είναι καθημερινά στο τραπέζι μας με κάθε τρόπο. Και η αλήθεια είναι πως χαρίζουν έξτρα γλυκιά γεύση σε σούπες, ζωμούς, μαγειρευτά κατσαρόλας και σε σάλτσες, οπότε γιατί να μην τα εντάξουμε στα μαγειρέματά μας; Από ένα απλό πρασόρυζο, ταπεινό και σούπερ θρεπτικό, μέχρι μια γέμιση για πίτα ή τάρτα με σπανάκι, σέσκουλα ή κοτόπουλο, τα πράσα προσθέτουν την ωραία γλυκιά τους γεύση όπου τα χρησιμοποιήσουμε. 

leek ready to be cut and cooked. Leek on a wooden cutting board and on a black table ready to be used in a winter recipe

Το λευκό μέρος τους και λίγο από το πράσινο, μέχρι εκεί που παύει να είναι τρυφερό και σκληραίνει, είναι αυτό που χρησιμοποιούμε. Προσθέστε λίγο πράσο στην κοτόσουπα ή σε σούπα με μοσχαράκι, βράστε πράσα και σερβίρετέ τα με λαδολέμονο, αχνίστε τα και φτιάξτε ένα ωραίο ογκρατέν με κρέμα γάλακτος, τυριά και ζαμπόν ή χοιρομέρι που ταιριάζει απόλυτα! Φτιάξτε το κλασικό χοιρινό πρασοσέλινο, με μπόλικα πράσα, σελινόριζα και αυγολέμονο, ή ένα ωραίο χυλωμένο ριζότο με πράσα και γραβιέρα. 

Όσο τα βρίσκετε στην αγορά, εκμεταλλευτείτε τα και αυτά θα σας αποζημιώσουν με τη γεύση τους. 

Η τάρτα που σας προτείνω είναι μια παραλλαγή της κλασικής κις λορέν με βελούδινα γλυκά πράσα, μια δυνατή γραβιέρα και ένα ωραίο καπνιστό χοιρομέρι ή μπέικον που απογειώνει τη γεύση! 

Quiche Lorraine in baking tin. Nicely baked in the oven.

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΠΡΑΣΑ ΚΑΙ ΧΟΙΡΟΜΕΡΙ 

Απλώστε 1 φύλλο σφολιάτας σε μια αλευρωμένη και βουτυρωμένη φόρμα για τάρτες με διάμετρο 28 εκατοστά. Πατήστε πολύ καλά περιμετρικά τη σφολιάτα για να καλύψει όλη την επιφάνεια και τα τοιχώματα. Κόψτε περιμετρικά τη σφολιάτα που περισσεύει. Τρυπήστε με το πιρούνι σε αρκετά σημεία και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 20 λεπτά. Αφήστε τη μισοψημένη βάση να κρυώσει.

Σοτάρετε σε αντικολλητικό τηγάνι 100 γρ. ψιλοκομμένο καπνιστό χοιρομέρι ή μπέικον. Μετά προσθέστε 2 κουταλιές βούτυρο και 3 πράσα ψιλοκομμένα και σοτάρετέ τα σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά μέχρι να μαραθούν. Αδειάστε το μείγμα των πράσων και του μπέικον σε ένα μπολ και προσθέστε 350 ml κρέμα γάλακτος, 2 κουτ. σούπας αλεύρι, 3 αυγά και 200 γρ. τριμμένη γλυκιά γραβιέρα ή ρεγκάτο. Αλατίστε (ανάλογα με το πόσο αλμυρά είναι τα τυριά) και ανακατέψτε το μείγμα.

Αδειάστε το στη μισοψημένη βάση σφολιάτας και ψήστε στους 180ο C για 50 λεπτά στη χαμηλότερη θέση του φούρνου για να ψηθεί σωστά η βάση. Αφήστε την τάρτα να κρυώσει ελαφρώς πριν τη κόψετε σε μερίδες.

Αρωματίστε το μείγμα προαιρετικά με 3-4 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη, θυμάρι ή μαντζουράνα. 

Ακολουθήστε μας στα Social
0
Καλάθι
  • No products in the cart.