ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ

Η Βύβλος του Λιβάνου είναι από τις αρχαιότερες κατοικημένες πόλεις του κόσμου. Εκατό εκατομμύρια χρόνια πριν ήταν ο βυθός της θάλασσας της Τηθύος που κάλυπτε την περιοχή, 200 μέτρα κάτω από την επιφάνεια. Την εποχή εκείνη οι καταρρακτώδεις βροχές βοήθησαν στην ανάπτυξη φυτοπλαγκτόν, που κάλυψε την επιφάνεια της θάλασσας. Οι μικροοργανισμοί του πλαγκτόν, εκτός του ότι δέσμευσαν το οξυγόνο, απελευθέρωσαν τοξικές ουσίες, με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατο όλων των θαλάσσιων οργανισμών. Έτσι, ψάρια, όστρακα, κεφαλόποδα, όλα απλώθηκαν στο βυθό της θάλασσας, καλύφθηκαν από ιζήματα και με την κίνηση των τεκτονικών πλακών βρέθηκαν μετά από εκατομμύρια χρόνια εγκλωβισμένα ανάμεσα σε πετρώματα σε υψόμετρο 800 μέτρων στα βουνά της περιοχής.

Ο Pierre Abi Saad, παλαιοντολόγος τρίτης γενιάς, ασχολείται με τις ανασκαφές από τα πέντε του. Τώρα ήρθε και η σειρά των παιδιών του να ασχοληθούν και αυτά. Μικροί και μεγάλοι αναζητούν σημάδια στο έδαφος και στους βράχους σε ιδιόκτητα κτήματα και παράλληλα φυλάνε και την περιοχή από επίδοξους ανασκαφείς. Με ένα σφυρί και ένα καλέμι ψάχνουν με τις ώρες, πολλές φορές ολόκληρες μέρες χωρίς αποτέλεσμα, μέχρι να εντοπίσουν ένα ίχνος απολιθώματος. Βγάζουν κομμάτια από πλάκες από το βουνό, τα συνθέτουν σαν παζλ μεταξύ τους και, έπειτα από επίπονη σκληρή δουλειά, έχουν έτοιμο το απολίθωμα. Η οικογένεια Saad δημιούργησε το Memory of Time, ένα χώρο στον οποίο εκθέτουν τη μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή απολιθωμάτων στη Μέση Ανατολή.
Μεταξύ άλλων, διαθέτουν μια εντυπωσιακή συλλογή από καρχαρίες, σαλάχια, αστακούς, χταπόδια, αλλά και μικρότερα ψάρια. Ο ίδιος διατείνεται πως τα απολιθώματα καλύπτουν τα κενά της ιστορίας και δίνουν κάποιες απαντήσεις για τις συγκεκριμένες χρονικές περιόδους. Παρομοιάζει την αναζήτηση των απολιθωμάτων με το ψάρεμα. Είναι, λέει χαρακτηριστικά, σαν να περιμένεις με τις ώρες να τσιμπήσει το μεγάλο ψάρι. Μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση βγάζεις γοργόνα!

Απολιθώματα υπάρχουν ακόμα σε δύο χωριά της περιοχής, με τα οποία ασχολούνται αρκετές οικογένειες. Τα απολιθώματα αυτά συναγωνίζονται τα αντίστοιχα που έχουν ανακαλυφθεί στην Ιταλία, στη Γερμανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι ιστορικοί ισχυρίζονται πως η παλιότερη γραπτή αναφορά στα απολιθώματα της Βύβλου προέρχεται από τον επίσκοπο Καισαρείας Ευσέβιο, που έζησε τον 4ο αιώνα π.Χ., ο οποίος υποστήριζε πως αυτή ήταν μια απόδειξη για τον κατακλυσμό του Νώε.

Εδώ και εκατοντάδες χρόνια έχουν γίνει ανασκαφές και παρόμοια απολιθώματα υπάρχουν σε αρκετά μουσεία και ιδιωτικές συλλογές. Το Memory of Time όμως φιλοξενεί τη μεγαλύτερη και πιο εντυπωσιακή συλλογή του κόσμου.

Ακολουθήστε μας στα Social
0
Καλάθι
  • No products in the cart.