ΑΦΡΟΨΑΡΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ & ΞΙΔΑΤΟΣ ΓΑΥΡΟΣ ΣΤΟ ΛΕΠΤΟ!

Γαύρος, αθερίνα, σαρδέλες, ζαργάνες είναι μερικά από τα μικρά ψάρια που θα βρούμε στην αγορά αυτή την εποχή. Αυτά που αλιεύονται στις θάλασσες της Βόρειας Ελλάδας είναι πιο νόστιμα. Και οι μικρές κουτσομούρες είναι της εποχής. 

Διαλέξτε λαμπερά ψάρια με σφιχτή σάρκα και μάτι που λάμπει, και φυσικά χωρίς μυρωδιά, ούτε καν θάλασσας. Έτσι είναι τα ολόφρεσκα ψάρια που κυρίως θα τα τηγανίσετε, θα τα φιλετάρετε αν μιλάμε για γαύρο ή ζαργάνες, ή αν πάρετε σαρδέλες και γαύρο, θα τα ψήσετε στο φούρνο με λάδι, λεμόνι και ρίγανη. 

Μεταξύ μας, δεν υπάρχει πιο ωραίος μεζές από τηγανητά κουτσομουράκια ή από μαριναρισμένο ξιδάτο γαύρο στο λεπτό! Για τις τηγανητές κουτσομούρες, αλατίστε και αλευρώστε τες πολύ καλά και μετά τινάξτε τες με μια λεπτή σίτα για να φύγει το περίσσιο αλεύρι. Τηγανίστε σε καυτό ελαιόλαδο για λίγα λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν μια ωραία κρούστα. Αφήστε τες σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν από το λάδι και απολαύστε μια μοναδική λιχουδιά. 

Ο ξιδάτος γαύρος επίσης είναι ένας μοναδικός ουζομεζές και η συνταγή που σας δίνω είναι πανεύκολη.

ΞΙΔΑΤΟΣ ΓΑΥΡΟΣ ΣΤΟ ΛΕΠΤΟ! 

Ξεπλύνετε 1 κιλό ολόφρεσκο και σπαρταριστό γαύρο και, πιάνοντας κάθε ψαράκι με το ένα χέρι, τραβήξτε το κεφάλι από τη πλευρά της κοιλιάς για να βγάλετε μαζί τη ραχοκοκαλιά και τα εντόσθια. Κάθε ψάρι θα ανοίξει σαν πεταλούδα και θα σας μείνει το καθαρό φιλέτο. 

Βάλτε μια σειρά από τα φιλέτα σε ένα πυρίμαχο σκεύος, πασπαλίστε με αλάτι και συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο με όλα τα ψάρια. 

Στο τέλος περιχύστε τα με μισό λίτρο ξίδι, κατά προτίμηση μηλόξιδο, και αφήστε τα σκεπασμένα σε δροσερό μέρος στην κουζίνα σας για 6-8 ώρες. Το καλοκαίρι βάλτε το σκεύος στο ψυγείο. 

Μετά βγάλτε τα φιλέτα από το αλάτι και το ξίδι, ακουμπήστε τα σε χαρτί κουζίνας για να στεγνώσουν και βάλτε τα σε δοχείο ή σε βάζο και καλύψτε τα με ηλιέλαιο. Αρωματίστε τα προαιρετικά με σκελίδες σκόρδου, με φρέσκο θυμάρι ή προσθέστε ψιλοκομμένη τσίλι πιπεριά. 

Ο ξιδάτος γαύρος διατηρείται για 2-3 μήνες στο ψυγείο. 

Ακολουθήστε μας στα Social
0
Καλάθι
  • No products in the cart.