ΑΧΙΒΑΔΕΣ & ΚΥΔΩΝΙΑ: ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ

Παρότι οι θάλασσές μας είναι γεμάτες από όστρακα και υπάρχουν και αρκετές καλλιέργειες σε πολλές περιοχές, δεν είμαστε εξοικειωμένοι με το μαγείρεμά τους στο σπίτι. Αγοράζοντας όστρακα από εμπόρους με πιστοποίηση, είμαστε σίγουροι πως έχουν περάσει από υγειονομικό έλεγχο και πως είναι ασφαλή για κατανάλωση. 

Οι αχιβάδες και τα κυδώνια είναι μια ξεχωριστή περίπτωση οστράκων με πολύ γλυκιά σάρκα και, εκτός του ότι μπορούν να καταναλωθούν από ωμά και είναι εξαιρετικός μεζές για ούζο, μαγειρεύονται στο λεπτό και είναι ιδανικά για μια ξεχωριστή σάλτσα για ζυμαρικά. Τα κυδώνια είναι τα μικρά ριγωτά όστρακα που τα σερβίρουμε λεμόνι (όταν κουνιέται η σάρκα τους, είναι ένδειξη πως είναι ακόμα ζωντανά) ή τα αχνίζουμε για 1-2 λεπτά για να μη σκληρύνουν. Για να τα ξεπλύνουμε, τα βάζουμε σε αρκετό νερό με μπόλικο αλάτι και τα τρίβουμε με τα χέρια μας για να φύγει η άμμος που υπάρχει ανάμεσα στις πτυχώσεις τους. Τα πιο μικρά και γυαλιστερά όστρακα είναι οι ελληνικές αχιβάδες ή οι ιταλικές vongole, τα μικρά αχιβαδάκια που είναι απίστευτα νόστιμα. Αυτά θέλουν γρήγορο μαγείρεμα με αρκετό σκόρδο, κρασί και μαϊντανό. Ό,τι και αν βρείτε στην αγορά, αξίζει να το μαγειρέψετε όχι μόνο την περίοδο της Σαρακοστής αλλά και πολλές φορές ακόμα μέσα στη χρονιά. 

Σαγανάκι αχιβάδες 

Για 4 άτομα

1 κιλό αχιβάδες (ή vongole)

1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο σε άλμη «ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΡΙΣΚΑΣ» τριμμένο

4 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός

125 ml λευκό κρασί

ελαιόλαδο

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ξεπλύνετε τις αχιβάδες και στραγγίστε τες. Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο με 4 κουταλιές ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι. Προσθέστε τις αχιβάδες, σοτάρετε για 1-2 λεπτά σε δυνατή φωτιά και ρίξτε μετά το κρασί. Σκεπάστε το τηγάνι και αφήστε τα σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά για να ανοίξουν τα όστρακα. Ρίξτε το μαϊντανό και σερβίρετε με αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Σπαγγέτι με κυδώνια   

Για 4 μερίδες

1 πακέτο (500 γρ.) σπαγγέτι

1 κιλό κυδώνια 

1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο σε άλμη «ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΡΙΣΚΑΣ» τριμμένο

125 ml λευκό κρασί

400 γρ. τριμμένες ντομάτες

4 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός

ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

Βάλτε τα κυδώνια σε ένα μεγάλο μπολ με αρκετό νερό και λίγο αλάτι. Τρίψτε τα με τα χέρια σας για να φύγει όσο πιο πολλή άμμος γίνεται. Ξεπλύνετε και στραγγίστε τα.

Βράστε το σπαγγέτι σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με το χρόνο που αναφέρεται στη συσκευασία και στραγγίστε το.

Σοτάρετε σε ένα βαθύ τηγάνι το κρεμμύδι και το σκόρδο σε 4 κουταλιές ελαιόλαδο, ρίξτε τα κυδώνια, αφήστε τα για 1-2 λεπτά και μετά προσθέστε το κρασί και τις τριμμένες ντομάτες. Ρίξτε λίγο αλάτι και πιπέρι, σκεπάστε το τηγάνι και αφήστε τα για 4-5 λεπτά σε δυνατή ένταση για να ανοίξουν τα όστρακα. Ρίξτε μετά το μαϊντανό και τα ζυμαρικά, ανακατέψτε και σερβίρετε.

Ακολουθήστε μας στα Social
0
Καλάθι
  • No products in the cart.