ΓΑΣΤΡΕΣ, ΓΙΑ ΤΑ ΠΙΟ ΝΟΣΤΙΜΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΤΑ

Ένα καλομαγειρεμένο φαγητό στην γάστρα, με σωστά ψημένο τρυφερό κρέας, με χυλωμένη σάλτσα, με πλούσια γεύση από μπαχαρικά και μυρωδικά προκαλεί ρίγη συγκίνησης σε όσους το δοκιμάσουν και γεμίζει αυτοπεποίθηση αυτόν που το ετοίμασε. 

Το αργό μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά είναι ο ιδανικός τρόπος για να ετοιμάσουμε πιάτα γεμάτα βαθιά γεύση. Κάθε είδος κρέατος μαγειρεύεται ιδανικά μ’ αυτόν τον τρόπο, και με τους κατάλληλους συνδυασμούς στα συνοδευτικά υλικά (λαχανικά, μπαχαρικά και μυρωδικά), κάθε φορά μπορούμε να πετύχουμε μικρά θαύματα. Και σε όλα αυτά βασικό ρόλο παίζει το σκεύος στο οποίο θα μαγειρέψουμε που δεν είναι άλλο από μία γάστρα. Κεραμικές, μαντεμένιες, ανοξείδωτες, όλες κάνουν την δουλειά τους αρκεί να ξέρουμε τους βασικούς κανόνες για την χρήση τους. Παρ’ όλο που  πιεζόμαστε χρονικά σε κάθε μας δραστηριότητα και είναι εύλογο να επηρεάζεται και η μαγειρική μας, αξίζει τον κόπο να αφιερώσουμε λίγο χρόνο στην προετοιμασία ενός φαγητού και να αφήσουμε τα υπόλοιπα στο αργό ψήσιμο της γάστρας ή της κατσαρόλας.  

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΨΟΥΜΕ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ

Το σκεύος

Μαντεμένια, ανοξείδωτη ή κεραμική είναι οι επιλογές μας. Αν η γάστρα μπορεί να ακουμπήσει στην εστία και να ξεκινήσουμε εκεί το μαγείρεμα ακόμη καλύτερα. Τα χοντρά τοιχώματα θερμαίνονται αργά αλλά διατηρούν την θερμοκρασία για πολλή ώρα και την διαχέουν ομοιόμορφα στο περιεχόμενο της γάστρας. Αποτέλεσμα; τέλεια μαγειρεμένο φαγητό.  

Το κρέας

Όλα τα είδη και όλα τα κομμάτια μαγειρεύονται στην γάστρα. Διαλέγουμε ιδανικά κομμάτια με κόκαλο για να αυξήσουμε την τελική νοστιμιά του πιάτου. Προσαρμόζουμε θερμοκρασία και χρόνο ανάλογα με το είδος. Χαμηλή θερμοκρασία (160 – 170 βαθμούς) και 2 -3 ώρες μαγειρέματος για τα πιο σκληρά όπως μοσχαρίσιο ή χοιρινό κότσι, βοδινή στηθοπλευρά ή χοιρινή πανσέτα, μοσχαρίσιο ή χοιρινό λαιμό. Υψηλότερη θερμοκρασία (180 βαθμούς) και 1 – 1 ½ ώρα για κοτόπουλο, στήθος ή μπούτια γαλοπούλας, πάπια και κουνέλι.

Τα συνοδευτικά

Λαχανικά ανάλογα με την συνταγή για την γεύση. Απαραίτητα κρεμμύδια, σκόρδο, καρότα, πράσα και μετά σέλερι, κολοκυθάκια, πατάτες, φινόκιο, λάχανο, σελινόριζα, ρέβες, γλυκοπατάτες. 

Απαραίτητο το άρωμα από μυρωδικά και μπαχαρικά. Το μπουκέ γκαρνί είναι απαραίτητο και δίνει πολυπλοκότητα σε αρώματα. 

Κρασί λευκό ή κόκκινο, μπράντι ή μπίρα είναι τα ποτά που θα δώσουν σπιρτάδα και θα τονώσουν την γεύση. 

Ελαιόλαδο ή βούτυρο στην αρχή του μαγειρέματος ανάλογα με το είδος της σάλτσας. Ελαιόλαδο για σάλτσες ντομάτας ή κρασιού, βούτυρο για γλυκές αρωματικές ή λεμονάτες σάλτσες με κρέμα γάλακτος. 

Φρούτα φρέσκα ή ξερά ανάλογα με την εποχή. Τα ξερά δαμάσκηνα, βερίκοκα, σύκα ταιριάζουν σε πολλές κουζίνες. Από τα φρέσκα, τα πιο συνήθη είναι τα μήλα, τα κυδώνια, τα αχλάδια, ο ανανάς, το πορτοκάλι. 

Ο τρόπος

Ξεκινάμε με σοτάρισμα του κρέατος και των λαχανικών με ελαιόλαδο ή βούτυρο στην εστία. Αυτό το κάνουμε για να πάρει ωραίο χρώμα το κρέας, να ψηθεί εξωτερικά ώστε να αυξηθεί η γεύση του και για να καραμελώσουμε τα σάκχαρα των λαχανικών για να τους δώσουμε πιο πλούσια γεύση. 

Σβήνουμε με το κρασί ή το αλκοολούχο ποτό που θα δώσει τον τόνο ανάλογα με την συνταγή (κρασί, μπράντι, ουίσκι, ρούμι)

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ 

Κατ’ αρχάς πρέπει να προθερμάνετε τον φούρνο και να διατηρήσετε την θερμοκρασία σταθερή όση ώρα μαγειρεύεται το φαγητό. 

Το σημαντικότερο που πρέπει να προσέξετε είναι να μη ξεσκεπάζετε τη γάστρα όσο το φαγητό μαγειρεύεται. Κάθε φορά που σηκώνετε το καπάκι, βγαίνει αρκετός ατμός και πέφτει η θερμοκρασία, με αποτέλεσμα να χρειάζεται περισσότερη ώρα για το μαγείρεμα. 

Να ξέρετε πως το μαγείρεμα στη γάστρα χρειάζεται ελάχιστα υγρά. Όσο πιο λίγη είναι η σάλτσα τόσο πιο συμπυκνωμένη είναι η γεύση και φυσικά μειώνεται και ο χρόνος μαγειρέματος.

Δοκιμάστε την συνταγή «Κόκορας κρασάτος στη γάστρα» εδώ.

Δοκιμάστε την συνταγή “Χοιρινό στη γάστρα με κυδώνια και ξερά φρούτα” εδώ.

Author

Ακολουθήστε μας στα Social
0
Καλάθι
  • No products in the cart.