ΚΑΛΑΜΑΡΙ ή ΘΡΑΨΑΛΟ; ΟΛΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ ΤΟΥΣ

Πρωταγωνιστούν στους ψαρομεζέδες για ούζο και για τσίπουρο. Μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους και καλό είναι να γνωρίζουμε τις διαφορές τους, καθώς το καλαμάρι είναι πιο ακριβό και πολύ πιο νόστιμο και μαλακό από το θράψαλο.

Το καλαμάρι έχει λευκή σάρκα, και μάλιστα όσο πιο φρέσκο είναι τόσο πιο λευκή είναι η σάρκα του. Σταδιακά, μετά από 2-3 μέρες, αρχίζει και σκουραίνει και γίνεται μοβ. Μπορούμε να το καταλάβουμε αν ξύσουμε με το νύχι μας τη μεμβράνη που το καλύπτει – τα 2 τριγωνικά πτερύγια καλύπτουν περίπου τα 2/3 του μήκους του σώματός του. Έχει 10 πλοκάμια, από τα οποία τα 2 είναι πολύ μακρουλά. Έχει ένα εσωτερικό κόκαλο που το αφαιρούμε πριν το μαγειρέψουμε. Το θράψαλο έχει καφέ χρώμα, τα 2 πτερύγια είναι μικρά στην άκρη της ουράς και τα πλοκάμια του είναι σχεδόν ισομεγέθη. Στην αγορά βρίσκουμε καλαμάρια και θράψαλα μέχρι 50 εκ. περίπου.

Αν θέλετε να τα απολαύσετε τηγανητά ή ψητά χωρίς σάλτσες, τότε το καλαμάρι είναι η μόνη επιλογή. Αν όμως μαγειρέψετε κάτι με σάλτσα στην κατσαρόλα, όπως σαγανάκι ή λεμονάτη σάλτσα ή σάλτσα για ζυμαρικά, το θράψαλο είναι η λύση. 

Το μυστικό του μαγειρέματός τους είναι ο ελάχιστος χρόνος ψησίματος ή τηγανίσματος. 

Δύο με τρία λεπτά στη σχάρα ή στο τηγάνι είναι υπεραρκετά για να μείνουν τρυφερά. Διαφορετικά, σκληραίνουν και μετά χρειάζονται πάνω από 40-45 λεπτά για να μαλακώσουν. 

ΤΗΓΑΝΗΤΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙ

Καθαρίζουμε και κόβουμε το καλαμάρι σε ροδέλες. Κρατάμε ξεχωριστά τα πλοκάμια του και αφαιρούμε μάτια και στόμα που είναι υπεύθυνα για το λάδι που πετάγεται όταν τα τηγανίζουμε. Αφού τα ξεπλύνουμε πολύ καλά, τα αλευρώνουμε, τα περνάμε από μια σίτα για να φύγει το πολύ αλεύρι και τα ρίχνουμε λίγα κάθε φορά σε καυτό λάδι. Τα τηγανίζουμε 2-3 λεπτά για να παραμείνουν τρυφερά. Δεν στύβουμε λεμόνι κατευθείαν πάνω στα καλαμαράκια, το σερβίρουμε δίπλα για να μη χάσουμε την τραγανή υφή τους.

ΨΗΤΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙ

Μπορούμε να τα ψήσουμε σε σχάρα ή σε αντικολλητικό σχαροτήγανο. Χρειαζόμαστε ολόφρεσκα καλαμάρια καθαρισμένα, πλυμένα και στραγγισμένα. Για να ψηθούν καλύτερα, τα χαράζουμε ελαφρά κατά μήκος τους σώματος από τη μια πλευρά, χωρίς όμως να κόψουμε τις άκρες. Με αυτό τον τρόπο ο θερμός αέρας από τη σχάρα εισχωρεί και ψήνει το εσωτερικό του. Λαδώνουμε πολύ καλά τη σχάρα, ακουμπάμε το καλαμάρι και το ψήνουμε 3-5 λεπτά από κάθε πλευρά. Το αλατίζουμε με ανθό αλατιού και το σερβίρουμε με λαδολέμονο. Δεν χρειάζεται τίποτα άλλο! 

ΚΑΛΑΜΑΡΙ ΣΟΤΕ

Αφού καθαρίσουμε και ξεπλύνουμε το καλαμάρι, το κόβουμε σε ροδέλες και το ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο ή σχεδόν καθόλου λάδι, για 2-3 λεπτά σε πολύ δυνατή φωτιά. 

Ακολουθήστε μας στα Social
0
Καλάθι
  • No products in the cart.