ΚΡΑΣΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ, ΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΟ ΚΡΕΑΣ

Τα ερυθρά κρασιά με τις καλοσχηματισμένες τανίνες έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στα κόκκινα κρέατα και τα υποστηρίζουν με την αρωματική και γευστική τους παλέτα. Ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματος και τα συνοδευτικά του κρέατος, εντοπίζεται η υποδειγματική πορφυρή ποικιλία και προκύπτουν διαφορετικά ζευγάρια, που το ένα συμπληρώνει το άλλο και ο ουρανίσκος επιβραβεύεται με τη μέγιστη απόλαυση. 

Το ραγού μοσχομυρίζει βουτηγμένο στην ελαφριά και μυρωδάτη κόκκινη σάλτσα με τις φινετσάτες νότες βασιλικού και θυμαριού. Το βαθυκόκκινο Ξινόμαυρο, όταν εισέρχεται στο τερέν με τις κόκκινες σάλτσες, είναι ο δυνατότερος παίκτης. Η πρωτότυπη φυτικότητά του, η οποία μεταφράζεται κυρίως σε νότες τομάτας, γίνεται ένα με την κόκκινη σάλτσα, και τα αρώματά του, που θυμίζουν δεντρολίβανο και θυμάρι, αποδίδουν μια παραπάνω αίσθηση μπαχαρικών στο σιγομαγειρεμένο ραγού. Δώστε προβάδισμα σε ένα κλασικό Ξινόμαυρο από την περιοχή της Νάουσας και θα έχετε στο ποτήρι σας ένα γήινο κρασί, που αναπτύσσει νότες λιαστής ή φρέσκιας ντομάτας. Τα αντίστοιχα κρασιά από τη Ραψάνη και το Αμύνταιο έχουν πιο φρουτώδη χαρακτήρα. 

Σε περίπτωση που η σάλτσα έχει επιπλέον υλικά, όπως είναι η πράσινη πιπεριά, τη θέση του Ξινόμαυρου μπορεί να πάρει με επιτυχία ένα ζουμερό Cabernet Sauvignon. Η έντονη κόκκινη ποικιλία με καταγωγή από τη Γαλλία, πέρα από την καλή οξύτητα και τις δυνατές τανίνες, αναδίδει πολύ ωραίες νότες πιπεριάς, κόκκινων φρούτων και βοτάνων, που προσδίδουν έξτρα ένταση στη σάλτσα και γεμίζουν τη γεύση του κρέατος. 

Όταν το κοκκινιστό είναι μαγειρεμένο αλά ελληνικά, δηλαδή με τις γενναιόδωρες ποσότητες γαρίφαλου και κανέλας, τότε το ενδιαφέρον στρέφεται σε μια άλλη ελληνική ερυθρή ποικιλία, το Αγιωργίτικο. Η βασική ποικιλία της Νεμέας με τη βελούδινη υφή θα στρογγυλέψει και θα ισορροπήσει τα μπαχαρικά της σάλτσας, κάνοντας πιο ευχάριστη τη δοκιμή. 

Αφήνοντας τις κόκκινες σάλτσες και κρατώντας το κρέας, μπορούμε να σκεφτούμε και άλλες δελεαστικές παραλλαγές για το κυριακάτικο μενού. Πρώτο και καλύτερο το bbq. Το κρέας στα κάρβουνα θέλει μια πιπεράτη ερυθρή ποικιλία, όπως είναι το Syrah. Η γαλλική ποικιλία είναι διάσημη για τις εντυπωσιακές πιπεράτες και καπνιστές νότες, που εξελίσσονται σε κάθε γουλιά και αναδεικνύουν τα δυνατά σημεία οποιουδήποτε κρέατος ψήνεται στο bbq. Αν μάλιστα βάλετε δίπλα κάποια πιπεράτη ή καπνιστή σάλτσα, το πάντρεμα θα είναι ακόμα πιο ισχυρό. 

Αν τώρα ξεφύγετε από τα παραπάνω και προτιμήσετε μια εύκολη λεμονάτη εκδοχή, τότε ξεχάστε τα βαθυκόκκινα κρασιά και προτιμήστε ένα λαμπερό ροζέ κρασί με καλή οξύτητα και ευδιάκριτα αρώματα εσπεριδοειδών. Πειραματιστείτε με ένα σομόν Ξινόμαυρο ή με ένα τριανταφυλλί Grenache Rouge και θα έχετε την απαιτούμενη αρμονία στις οξύτητες και ωραίες αντιθέσεις στα αρώματα. 

(Πηγή άρθρου eatme: Το παρόν περιεχόμενο απευθύνεται αποκλειστικά σε άτομα άνω των 18 ετών). Απολαύστε υπεύθυνα. www.apolafste.ypefthina.gr

Ακολουθήστε μας στα Social
0
Καλάθι
  • No products in the cart.