ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΡΜΟΝΙΑΣ ΚΡΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΦΑΓΗΤΟΥ

Σκοπός μας είναι να ανακαλύψουμε ιδανικά και ανατρεπτικά ζευγάρια και να αναβαθμίσουμε την εμπειρία τού τρώω και πίνω…

Δύο παρτενέρ στο ταγκό πρέπει να ταιριάξουν, να γίνουν ένα, ο ένας να οδηγεί και να ακολουθεί τον άλλο, να υπάρχει στα βήματά τους ισορροπία, αρμονία και πάθος, κανένας να μην ξεχωρίζει σε ρυθμό, σε ένταση, σε βήματα. Αυτή ακριβώς είναι η σχέση που έχει το κρασί με το φαγητό. Είναι δύο παρτενέρ που για να τους απολαύσουμε θα πρέπει να δέσουν μεταξύ τους, να μην υπάρχουν ανταγωνισμοί και γευστικές παραφωνίες.
Στην περίπτωσή τους όμως το μάθημα συγχρονισμού έχει κανόνες, που επηρεάζονται από την εποχή, από τα υλικά, από τον τρόπο ψησίματός τους, από τα καρυκεύματα και από πολλές λεπτομέρειες μιας συνταγής, που κάνουν το γευστικό χορό πιο απαιτητικό, αλλά όχι απρόσιτο αν ξεκινήσουμε βήμα βήμα.

Για τις πρώτες κινήσεις οι κανόνες είναι εύκολοι και κατανοητοί. Συνδυάζετε φαγητά και κρασιά με παρόμοια αρωματική και γευστική ένταση. Για παράδειγμα, την ελαφριά γλώσσα τη συνοδεύετε με ένα ελαφρύ κρασί, όπως είναι το λευκό μοσχοφίλερο, και το αρνί, που είναι έντονο και λιπαρό, με ένα εξίσου έντονο και παλαιωμένο λευκό, όπως το Chardonnay, ή με ένα πλούσιο ερυθρό ξινόμαυρο. Δοκιμάστε να κάνετε το αντίθετο και θα διαπιστώσετε ότι με ένα βαρύ και παλαιωμένο λευκό η γλώσσα θα χαθεί τελείως και δεν θα ευχαριστηθείτε ούτε το φαγητό ούτε το κρασί σας.


Τα επόμενα βήματα δεν είναι τόσο προφανή, είναι όμως περισσότερο συναρπαστικά. Σκεφτείτε ότι έχετε ένα φαγητό με γλυκές εντάσεις. Τι θα βάζατε δίπλα για να το ισορροπήσετε; Ένα κρασί λιγότερο γλυκό ή με την ίδια ή μεγαλύτερη ένταση; Η απάντηση είναι ένα επίσης έντονα γλυκό κρασί. Αν το παντρέψετε με ένα λιγότερο γλυκό, τότε η γλυκύτητα του φαγητού θα ανέβει και θα γίνει ενοχλητική. Για παράδειγμα, αν δοκιμάσετε ένα κοτόπουλο με γλυκιά σάλτσα φρούτων με ένα Riesling, που έχει γλυκές νότες, η γεύση θα είναι ισορροπημένη, ενώ, αν το συνδυάσετε με ένα τραγανό και ξηρό Ασύρτικο, τότε η γλυκύτητα θα ανέβει και η επίγευση θα είναι δυσάρεστη. Σκεφτείτε εναλλακτικά το Ασύρτικο με ένα πιάτο αρκετά αλμυρό, όπως τα όστρακα και τα θαλασσινά. Αμέσως η αλμύρα θα στρογγυλέψει, ενώ με ένα γλυκό κρασί θα γίνει πιο έντονη.

Αν νιώθετε καλά με τα πατήματά σας, ετοιμαστείτε για μια αναπάντεχη οινική φιγούρα. Τα πικάντικα φαγητά τι κρασί θέλουν; Αν ακολουθήσετε τον προηγούμενο κανόνα για το αλμυρό και το γλυκό, έχετε κάψει τον ουρανίσκο σας. Τα spicy φαγητά δεν θέλουν δίπλα τους ένα πιπεράτο ή καπνιστό ή βαρελάτο κρασί, γιατί τότε η φωτιά ανεβαίνει. Για να τη σβήσετε, χρειάζεστε ένα πιο φρέσκο και ελαφρύ κρασί, με χαμηλότερη αλκοολική ένταση, και γλυκά αντί spicy μπαχαρικά. Για παράδειγμα, αν έχετε ένα φιλέτο με πολλά πιπέρια, μη σερβίρετε ένα πιπεράτο Syrah, προτιμήστε ένα φρουτώδες και βελούδινο Αγιωργήτικο, ή, αν είστε πιο τολμηροί, ένα λευκό Gewürztraminer – η ελαφριά γλύκα του θα σβήσει τελείως το δυσάρεστο κάψιμο.
Εννοείται πως τα καυτερά φαγητά δεν είναι η μοναδική εξαίρεση. Το winepairing απαιτεί να μελετάτε τους κανόνες, να πειραματίζεστε και να προσθέτετε μερικές δόσεις φαντασίας. Δεν πάνε όλα τα ψάρια με λευκά κρασιά ούτε όλα τα κόκκινα κρέατα με ερυθρά κρασιά. Δοκιμάστε ένα ψάρι πλακί με ένα ελαφρύ κοτσιφάλι ή Merlot και ένα μοσχαράκι στρογκανόφ με μια μαλαγουζιά ή ένα Riesling. Επίσης, γευτείτε τη σαρδέλα και τη ρέγγα με ένα Pinot Noir. Μη φοβάστε υλικά, όπως το αυγό, φρεσκάρετε την αίσθησή του με ένα κρασί με φυσαλίδες ή με έντονο χαρακτήρα σαν της ρομπόλα. Βάλτε vinaigrette  ή σπαράγγια στη σαλάτα σας και δροσίστε τα με ένα βοτανικό και τραγανό Sauvignon Blanc.

Το μυστικό είναι να έχετε κατά νου πώς έχει μαγειρευτεί το βασικό υλικό και με τι συστατικά εμπλουτίζεται. Ένα βραστό κρέας θέλει ένα ελαφρύ και φρέσκο κρασί, ενώ ένα κρέας που έχει περάσει από ψησταριά ένα βαλεράτο ή ένα πιο γεμάτο κρασί με μπαχαρικά. Τα ωμά ψάρια αναζητούν την οξύτητα και τη δροσιά ενός λευκού, ενώ τα ψητά κάτι πιο γεμάτο. Τα τηγανητά επίσης έχουν ανάγκη από κάτι όξινο για να ισορροπήσουν τη λιπαρότητα τους. Όσον αφορά τα έξτρα υλικά για τη συνοχή του πιάτου, πολλές φορές είναι πιο σημαντικά από το βασικό συστατικό. Για παράδειγμα, αν έχετε μακαρόνια με σάλτσα καρμπονάρας ή με θαλασσινά, προτιμήστε ένα λευκό, ενώ, αν έχετε μακαρόνια με κιμά, ένα ροζέ ή ένα κόκκινο.
Ακολουθήστε τα βήματα και κάντε και τις δικές σας δοκιμές, γιατί αυτό είναι το μαγικό ανάμεσα στο φλερτ φαγητού και κρασιού.

Για να έχετε έναν καλό μπούσουλα, πάρτε δύο κρασιά, ένα λευκό και ένα ερυθρό, και δοκιμάστε τα με τα ίδια βασικά υλικά – ένα φρούτο, ένα τυρί, ένα αλλαντικό, ένα κομμάτι σοκολάτα, ένα μικρό κομμάτι τζίντζερ, ένα αλίπαστο και ένα λουκάνικο. Θα εντυπωσιαστείτε από την εμπειρία…

(Πηγή άρθρου eatme: Το παρόν περιεχόμενο απευθύνεται αποκλειστικά σε άτομα άνω των 18 ετών). Απολαύστε υπεύθυνα. www.apolafste.ypefthina.gr

Ακολουθήστε μας στα Social
0
Καλάθι
  • No products in the cart.