ΤΑ ΛΑΔΕΡΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΓΓΕΛΗ ΔΡΙΣΚΑ

Τρία υλικά παίζουν τον πιο σπουδαίο ρόλο στη μεσογειακή κουζίνα: ελαιόλαδο, ντομάτα και λαχανικά. Είναι αξιοθαύμαστος ο τρόπος με τον οποίο σε όλες τις κουζίνες των χωρών που βρέχονται από τη Μεσόγειο συνδυάζουν αυτά τα τρία υπέροχα υλικά και φτιάχνουν υπερθρεπτικά πιάτα. Πιάτα που μπορεί να μοιάζουν μεταξύ τους, αλλά το καθένα έχει τη δική του προσωπικότητα. 

Ο συνδυασμός των λαχανικών με το ελαιόλαδο και την ντομάτα δεν είναι μόνο εύπεπτος, είναι και πολύ θρεπτικός. Οι πολυφαινόλες από το ελαιόλαδο, το λυκοπένιο από τις ντομάτες και οι φυτικές ίνες μαζί με τις βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά από τα λαχανικά είναι το καλύτερο δώρο που μας κάνει η φύση και εμείς εδώ στη Μεσόγειο είμαστε ευλογημένοι γιατί όλα αυτά τα υλικά τα έχουμε σε αφθονία, και ειδικά τώρα το καλοκαίρι σχεδόν καθημερινά στο τραπέζι μας. Και όλα αυτά τα πολύτιμα συστατικά αποκτούν πολλαπλάσια δύναμη και αποτελεσματικότητα όταν συνδυάζονται. 

Στην Ελλάδα ένα από τα πιο τυπικά καλοκαιρινά φαγητά είναι το μπριάμ. Ποιος δεν το έχει δοκιμάσει μαζί με ένα ωραίο κομμάτι φέτας; Στη νότια Γαλλία φτιάχνουν το ρατατούιγ σχεδόν με τα ίδια υλικά. Στην Ιταλία η καπονάτα και η πεπερονάτα είναι τα καλοκαιρινά λαδερά τους. Η σιτσιλιάνικη καπονάτα έχει ως βασικό υλικό τη μελιτζάνα και μια εξαιρετικά νόστιμη γλυκόξινη σάλτσα με δυόσμο και κουκουνάρι. Στη Σικελία οι γλυκόξινες σάλτσες είναι κομμάτι της μαγειρικής τους παράδοσης. Η πεπερονάτα πάλι είναι ένα υπέροχο λαδερό με χρωματιστές πιπεριές και μπόλικο βασιλικό. Με μικρές παραλλαγές και κάποια έξτρα υλικά, όπως η πάπρικα, μαγειρεύεται και στην Προβηγκία αλλά και στη νότια Ισπανία. Τα βόρεια παράλια της Αφρικής έχουν παρόμοια πιάτα, με λίγα παραπάνω μπαχαρικά. Το κουσκούς με λαχανικά είναι από τα πιο τυπικά πιάτα σε Μαρόκο, Αλγερία και Τυνησία. Οι συνταγές που ακολουθούν θα σας ταξιδέψουν σε ηλιόλουστες γειτονιές της Μεσογείου και, όταν τις φτιάξετε, η κουζίνα σας θα μοσχοβολήσει καλοκαίρι!

Το ελληνικό μπριάμ

Για 4 μερίδες

2 μελιτζάνες

2 πατάτες

4 κρεμμύδια

5 κολοκυθάκια

12 ντοματίνια

2 χρωματιστές πιπεριές 

½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος

½ ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος

2 σκελίδες σκόρδο σε άλμη «ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΡΙΣΚΑΣ» τριμμένο

ελαιόλαδο

ανθός αλατιού σε νιφάδες «ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΡΙΣΚΑΣ»

Κόψτε τις μελιτζάνες, τις πατάτες, τα κρεμμύδια, τις πιπεριές και τα κολοκυθάκια σε μικρότερα κομμάτια. Κόψτε τα ντοματίνια στη μέση. Βάλτε τα σε ένα ταψί, προσθέστε το σκόρδο, τον μαϊντανό και τον άνηθο, 125 ml ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Ανακατέψτε τα, απλώστε τα στο ταψί και σκεπάστε το με αλουμινόχαρτο. Ψήστε τα στους 180ο C για 30 λεπτά. Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και ψήστε τα άλλα 20 λεπτά. 

Πεπερονάτα

Για 4 μερίδες

12 χρωματιστές πιπεριές

2 ξερά κρεμμύδια

2 ντομάτες

1 κουτ. σούπας κάππαρη

2 σκελίδες σκόρδο σε άλμη «ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΡΙΣΚΑΣ» τριμμένο

2 κουτ. γλυκού βασιλικός

ελαιόλαδο

ξίδι μπαλσάμικο

αλάτι

φρέσκος βασιλικός για το σερβίρισμα

Καθαρίστε τις πιπεριές από κοτσανάκια και σποράκια και κόψτε τες σε λεπτές λωρίδες. Κόψτε τα κρεμμύδια σε λεπτές λωρίδες και ψιλοκόψτε τις ντομάτες. Σοτάρετε σε 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο τα κρεμμύδια με το σκόρδο και μετά προσθέστε τις πιπεριές. Συνεχίστε το σοτάρισμα σε δυνατή ένταση για αρκετά λεπτά μέχρι να ροδίσουν τα λαχανικά. Ρίξτε τις ντομάτες, την κάππαρη, τον βασιλικό και αλατίστε το μείγμα. Μαγειρέψτε σε δυνατή ένταση για 5 λεπτά. Προσθέστε 2 κουταλιές ξίδι μπαλσάμικο, ανακατέψτε και σερβίρετε με τον φρέσκο βασιλικό.

Κουσκούς με μεσογειακά λαχανικά

Για 4 μερίδες

2 μελιτζάνες

2 κολοκυθάκια

2 καρότα

2 κρεμμύδια

2 πατάτες

2 παντζάρια

250 γρ. τριμμένες ντομάτες

1 κουτ. γλυκού κύμινο

1 κουτ. γλυκού κόλιαντρος

1 κουτ. γλυκού κουρκουμάς

½ κουτ. γλυκού πικάντικη πάπρικα

ελαιόλαδο

ανθός αλατιού σε νιφάδες «ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΡΙΣΚΑΣ»

500 γρ. κουσκούς

50 γρ. αμύγδαλα ψίχα, ψιλοκομμένα

½ ματσάκι φρέσκος κόλιαντρος ψιλοκομμένος

Κόψτε σε μικρότερα κομμάτια τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια, τα καρότα, τα κρεμμύδια, τις πατάτες και τα παντζάρια. Ανακατέψτε τα με τις ντομάτες, 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο, το κύμινο, τον κόλιαντρο, την πάπρικα και τον κουρκουμά. Αλατίστε τα λαχανικά και βάλτε τα σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Ψήστε τα στους 200ο C για 30 λεπτά.

Ετοιμάστε το κουσκούς σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία. 

Σερβίρετε το κουσκούς με τα μαγειρεμένα λαχανικά και πασπαλίστε με τα αμύγδαλα και τον φρέσκο κόλιαντρο.

Ακολουθήστε μας στα Social
0
Καλάθι
  • No products in the cart.