ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΔΑΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΛΙΜΟΝΤΣΕΛΟ

Ένα λικέρ που κρύβει μέσα του όλη την ομορφιά, τον ήλιο και τα αρώματα του Σορέντο, του Κάπρι και του Αμάλφι!

Σορέντο, Αμάλφι, Κάπρι: ονειρεμένες περιοχές στον Κόλπο της Νάπολης, στην Ιταλία. Εκτός από τη φυσική τους ομορφιά, φημίζονται και για τα λεμόνια τους. Τα λεμόνια του Σορέντο είναι ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) και με αυτά οι Ιταλοί παρασκευάζουν το λιμοντσέλο. Μαγικό λικέρ με τέσσερα μόνο υλικά: φλούδες λεμονιών, νερό, ζάχαρη και αλκοόλ. Στην Ιταλία λιμοντσέλο φτιάχνουν μετά το Γενάρη, όταν ξεκινά, σύμφωνα με τις προδιαγραφές, η συγκομιδή των λεμονιών. Παρόλο που το έφτιαχναν στην περιοχή της Καμπανίας πριν από 100 χρόνια περίπου, το εμπορικό του όνομα κατοχυρώθηκε το 1988 και πλέον στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προϊόν ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης) με την αναφορά στο Αμάλφι και στο Σορέντο.

Η πρώτη αναφορά στο λιμοντσέλο έγινε το 1900 στο Κάπρι, όπου όλοι είχαν γοητευτεί από το χωνευτικό ποτό της Maria Antonia Farace, που το έφτιαχνε με την ιδιαίτερη τοπική ποικιλία λεμονιών Sfusato. Αυτά τα λεμόνια τα έφεραν ναυτικοί από τη Μέση Ανατολή και το χαρακτηριστικό τους είναι πως έχουν δυνατό άρωμα και χαμηλή οξύτητα, γι’ αυτό οι ντόπιοι τα χρησιμοποιούν στις σαλάτες ή τα σερβίρουν σαν πρωινό φρούτο. Το λιμοντσέλο είναι το λικέρ της Ιταλίδας γιαγιάς, το δυναμωτικό πρωινό ποτό των ναυτικών, το τρατάρισμα των καλόγερων στα μοναστήρια. Με το λαμπερό του χρώμα και την εθιστική γεύση του, έγινε το αγαπημένο επιδόρπιο σε όλο τον κόσμο. Η συνταγή όμως για το αυθεντικό λιμοντσέλο θέλει αυστηρά τα βιολογικά ακέρωτα λεμόνια της περιοχής και υπομονή για να ωριμάσουν γεύσεις και αρώματα. Χρησιμοποιείται μόνο η φλούδα τους, οπότε πρέπει να είναι βιολογικά και καθαρό αλκοόλ, έτσι ώστε να μην παγώνει όταν μείνει στην κατάψυξη. Το πρώτο στάδιο με τις φλούδες μέσα στο αλκοόλ διαρκεί ένα μήνα. Μετά προσθέτουν το σιρόπι και έξτρα αλκοόλ ανάλογα με τις προτιμήσεις του καθενός και τα αφήνουν για ένα μήνα ακόμα και, αφού το φιλτράρουν, το διατηρούν στην κατάψυξη. Πολλές συνταγές προτείνουν λιγότερο χρόνο στα δύο αυτά στάδια, όμως η αυθεντική ιταλική συνταγή απαιτεί αυτές τις προδιαγραφές σε υλικά και χρόνους για το καλύτερο αποτέλεσμα. 

Εμείς βέβαια μπορούμε να φτιάξουμε ένα παρόμοιο λικέρ όλο το χρόνο, αρκεί να χρησιμοποιήσουμε βιολογικά, ακέρωτα λεμόνια, γιατί θέλουμε το καλύτερο άρωμα από τη φλούδα τους. Θα χρειαστούμε τις φλούδες από 1 κιλό λεμόνια, τις οποίες θα μουλιάσουμε σε 1 λίτρο καθαρό αλκοόλ ή βότκα για ένα μήνα. Καλό είναι το μπουκάλι να μείνει σε σκοτεινό μέρος όλο αυτό το διάστημα. Χρειαζόμαστε όσο είναι δυνατό το λεπτό κίτρινο πάνω μέρος της φλούδας. Για μεγαλύτερη ευκολία, χρησιμοποιούμε αποφλοιωτή πατάτας. Μετά από ένα μήνα ετοιμάζουμε σιρόπι με 800 γρ. ζάχαρη και 1 λίτρο νερό. Το βράζουμε για 5 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει. Ενώνουμε το σιρόπι με το αλκοόλ μαζί με τις φλούδες και τα αφήνουμε για έναν ακόμα μήνα. Σουρώνουμε το μείγμα με ένα λεπτό σουρωτήρι ή φίλτρο καφέ και το μοιράζουμε σε μπουκάλια.

Το λιμοντσέλο πίνεται φρέσκο, για να έχει δυνατό άρωμα και γεύση, και σερβίρεται απαραιτήτως παγωμένο για να μην πικρίζει. 

Το παρόν περιεχόμενο απευθύνεται αποκλειστικά σε άτομα άνω των 18 ετών.

Απολαύστε υπεύθυνα. www.apolafste.ypefthina.gr

Ακολουθήστε μας στα Social
0
Καλάθι
  • No products in the cart.