ΤΙ ΘΑ ΠΙΟΥΜΕ ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΕΙΠΝΟ;

Με τα χωνευτικά ολοκληρώνεται θριαμβευτικά μια γαστρονομική εμπειρία  

Τι ταιριάζει μετά από ένα δείπνο με θαλασσινά; Θα μπορούσα να πιω κάτι έπειτα από ένα πολύ λιπαρό μενού; Υπάρχουν ποτά που φρεσκάρουν τον ουρανίσκο; Τι να σερβίρω στο σπίτι μου στο τέλος ενός τραπεζιού; Τα after dinners ποτά έχουν μια ξεχωριστή φιλοσοφία και, πέρα από την ευχαρίστηση που προσφέρουν, λειτουργούν ευεργετικά για το στομάχι, ενεργοποιώντας τη διαδικασία της πέψης. Στην αγορά θα βρούμε πολλά bitters, λικέρ, ενισχυμένους οίνους και αποστάγματα για τον πιο συναρπαστικό γευστικό επίλογο, αρκεί να ξέρουμε να διαλέξουμε σωστά. 

Θα μπορούσα να έχω ένα digestif, παρακαλώ; 

Ποτά που έχουν έντονα αρώματα (συνήθως) βοτάνων, υψηλή αλκοόλη, πικρή αίσθηση και δυνατή επίγευση αναζωογονούν τον ουρανίσκο και βοηθούν στην αφομοίωση και στην χώνεψη των τροφών. Τα περισσότερα από αυτά έχουν τις ρίζες τους στο Μεσαίωνα και εμπλέκονται σε μια συναρπαστική ιστορία μοναχών ή αλχημιστών που δημιούργησαν μια μυστική συνταγή αρχικά για θεραπευτικούς σκοπούς. Σήμερα έχουν εμφανιστεί και πάλι στο προσκήνιο και συνεχίζουν την καριέρα τους ως τα καλύτερα αποχαιρετιστήρια ενός δείπνου. Αξίζει να τα γνωρίσετε και, ανάλογα με την περίσταση, να διαλέξετε αυτό που σας ταιριάζει. 

Μερικά από τα πιο γνωστά digestif… για το τραπέζι σας 

Μίλα μου για «πικρά» 

Ξεκινάμε με την πιο διάσημη κατηγορία, τα «πικρά», στην οποία περιλαμβάνονται ποτά με βάση τα βότανα και τα μπαχαρικά, που έχουν πικρή γεύση. Η πικρή γεύση, όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, καταπραΰνει το στομάχι και ανακουφίζει το πεπτικό. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ιταλική Averna, η οποία προκύπτει από την εκχύλιση βοτάνων και γλυκόριζας και για να δράσει πρέπει να την πιείτε σκέτη, με πάγο ή με μία φέτα λεμόνι. Επίσης, από την Ιταλία πολύ καλό χωνευτικό είναι το Cynar, που προέρχεται από την αγκινάρα. Από τα πιο δημοφιλή της κατηγορίας είναι το Fernet Branca, που συνδυάζει σε κάθε γουλιά του σαράντα διαφορετικά βότανα και φυτά και πάει πάρα πολύ με τον καφέ στο τέλος ενός δείπνου με πολλές πρωτεΐνες. Για κάτι γρήγορο και παγωμένο μπορείτε να δοκιμάσετε το γερμανικό Jagermeister. 

Ντελικάτο φινάλε 

Ξεχωριστή ενότητα επιδόρπιων ποτών είναι το κονιάκ και το αρμανιάκ. Το θερμό αλκοόλ και ο σύνθετος χαρακτήρας της μύτης και της γεύσης δεν ηρεμούν μόνο το στομάχι, αλλά προσφέρουν και premiumαπόλαυση. Για να τα δοκιμάσετε σωστά, σερβίρετε σε ποτήρι τουλίπας και αφήστε τα για λίγο να αναπνεύσουν. Μετά αφήστε κάθε γουλιά να κυλήσει αργά στον ουρανίσκο σας. Μερικές ετικέτες κονιάκ είναι Remy Martin και Henessy και αρμανιάκ Janneau και Samalens. 

Κύμα δροσιάς 

Στα περισσότερα εστιατόρια για το φινάλε προτείνουν κάποια δροσερή grappa. To απόσταγμα από σταφύλι δίνει αμέσως ζωντάνια και καθαρίζει τον ουρανίσκο από όλες τις βαριές γεύσεις. Για να πάρετε μια γεύση, δοκιμάστε κάποια από τους οίκους Carpene Malvolti, Nardini, Nonino και Gaja, ή, εννοείται, και κάποια ελληνική εκδοχή, όπως του Παπατζιμόπουλου. 

Από τη φύση με αγάπη 

Τα λικέρ από φρούτα, βότανα και μπαχαρικά αποτελούν το καλύτερο φυσικό αντίδοτο για ένα γεμάτο στομάχι. Ειδικά τα λικέρ από βότανα και μπαχαρικά ενισχύουν την πέψη. Δοκιμάστε το κλασικό Bénédictine, που παρασκευάστηκε το 1510 από το μοναχό Μπερνάρντο Βιντσέλι και περιέχει 27 βότανα, ή την πράσινη φωτιά, το εμβληματικό Chartreuse, που μετράει 130 βότανα. Στην περίπτωση των φρούτων, πρώτο στη λίστα είναι το Limoncello. O όξινος χαρακτήρας του διαλύει όλες τις λιπαρές ουσίες. 

Τα ενισχυμένα

Τα ενισχυμένα κρασιά με το έντονο αλκοόλ και τη γλύκα τους κερδίζουν επάξια μια θέση στη λίστα με τα καλύτερα digestif. Είτε ένα καλό porto από τους οίκους Taylors, Sandeman και Graham είτε ένα φίνο sherry από τους Medina και Williams Humbert, θα ικανοποιήσουν και εσάς και τους καλεσμένους σας και θα αλλάξουν όλη τη γευστική σας παλέτα. 

It is all Greek to me  

Δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα ελληνικά αποστάγματα, όπως τη μαστίχα, το κίτρο και το τσίπουρο, που σερβίρονται δροσερά, ή το παλαιωμένο τσίπουρο, και έχουν όλες τις καλές ιδιότητες ενός χωνευτικού.  

(Πηγή άρθρου eatme: Το παρόν περιεχόμενο απευθύνεται αποκλειστικά σε άτομα άνω των 18 ετών). Απολαύστε υπεύθυνα. www.apolafste.ypefthina.gr

Ακολουθήστε μας στα Social
0
Καλάθι
  • No products in the cart.