ΑΓΟΥΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ

Αυτή την περίοδο βγαίνει στην αγορά το ελληνικό αγουρέλαιο. Το αγουρέλαιο είναι το ελαιόλαδο που παράγεται από άγουρο καρπό ελιάς. Ανήκει στην κατηγορία του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου και προκύπτει από τη σύνθλιψη των ελαιών που δεν έχουν ακόμα ρυτιδωθεί και διατηρούν το πράσινο χρώμα τους.

Οι ελιές συλλέγονται μέσα στον Οκτώβριο με το χέρι και η επεξεργασία τους γίνεται άμεσα. Το όμορφο, λαμπερό πράσινο χρώμα του αγουρέλαιου οφείλεται στις χλωροφύλλες του άγουρου καρπού, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Το άγουρο λάδι έχει επίσης βιταμίνες, μέταλλα και πολυφαινόλες, που προστατεύουν τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες. Η γεύση του είναι πιο πικρή από αυτή του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου και αρκετά πικάντικη, με έντονα φρουτώδη στοιχεία από τα αρώματα της φρεσκοκομμένης άγουρης ελιάς.

Το αγουρέλαιο το χρησιμοποιούμε ωμό, για να ωφεληθούμε από τα θρεπτικά συστατικά και να απολαύσουμε τα έντονα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του. Μπορούμε να το προσθέσουμε σε πράσινες σαλάτες, σε οσπριοσαλάτες, σε βραστά και ψητά λαχανικά, σε ψαρικά και θαλασσινά.

Μαριάννα Κομητοπούλου, Food Marketing Expert (πηγή άρθρου eatme)

Ακολουθήστε μας στα Social
0
Καλάθι
  • No products in the cart.