Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.
ΦΑΛΑΦΕΛ: ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΚΑΙ Η ΓΕΥΣΗ ΤΗΣ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΜΠΟΥΚΙΑ
Από την Αίγυπτο μέχρι το Ισραήλ, τον Λίβανο, τη Συρία, ακόμα και την Ιορδανία, τα φαλάφελ είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στις τοπικές κουζίνες. Μικρά κεφτεδάκια, τραγανά εξωτερικά, αφράτα εσωτερικά, καταπράσινα από τη μεγάλη ποσότητα μαϊντανού και κόλιαντρου και σούπερ αρωματικά από το κύμινο. Πιστεύω πως, αν ένα μόνο μπαχαρικό μπορούσε να χαρακτηρίσει τις αραβικές κουζίνες, αυτό είναι το κύμινο. Δεν γνωρίζουμε πού ακριβώς φτιάχτηκαν τα πρώτα φαλάφελ, αυτό που ξέρουμε όμως είναι πως τα αιγυπτιακά φαλάφελ φτιάχνονται με κουκιά, ενώ στις άλλες χώρες με ρεβίθια. Υπάρχουν πάντως ενδείξεις πως οι αρχαίοι Αιγύπτιοι μαγείρευαν κουκιά από αναφορές σε κείμενα για την αρχαία Αίγυπτο καθώς και από ευρήματα σε ανασκαφές. Η διαδικασία είναι η ίδια και στις δύο περιπτώσεις: τα ξερά ρεβίθια ή κουκιά τα μουλιάζουν για αρκετές ώρες για να μαλακώσουν και μετά τα πολτοποιούν με κρεμμύδι, σκόρδο, μυρωδικά, κύμινο και τα πλάθουν ή τα ρίχνουν με το ειδικό εργαλείο στο τηγάνι για να αποκτήσουν το χαρακτηριστικό πλατύ τους σχήμα.
Τα φαλΑφελ στις μΕρες μας τεΙνει να γΙνει ένα απΟ τα πιο δημοφιλΗ φαγητΑ του δρΟμου σε όλο τον κΟσμο
Τα συνοδευτικά είναι κατά κύριο λόγο η αραβική λεπτή πίτα, σάλτσα με ταχίνι ή γιαούρτι και μπόλικα λαχανικά. Ντομάτα, κρεμμύδι, αγγούρι και φρέσκος κόλιαντρος είναι τα απαραίτητα.
Τα φαλάφελ στις μέρες μας τείνει να γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή φαγητά του δρόμου σε όλο τον κόσμο. Εκτός από τις αραβικές χώρες που θα τα δοκιμάσετε στην καλύτερη εκδοχή τους, από τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο μέχρι εδώ στην Αθήνα φτιάχνουν τις πιο ενδιαφέρουσες παραλλαγές με μείξη οσπρίων, με σάλτσα μελιτζάνας, με καυτερές πιπεριές και πολλά ακόμα υλικά ανάλογα με τη δημιουργικότητα κάθε μάγειρα. Στη Νέα Υόρκη υπάρχουν food trucks που σερβίρουν αποκλειστικά φαλάφελ, στην Borough Market του Λονδίνου φτιάχνουν τα πιο δημιουργικά φαλάφελ και εμείς εδώ στην Αθήνα μπορούμε να τα δοκιμάσουμε όσο πιο αυθεντικά γίνεται σε αραβικό μαγαζί στην αρχή της Λιοσίων.