ΑΛΑΤΙ, Ο ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ

Ένα υλικό κοινό, με καθημερινή παρουσία σε όλες τις κουζίνες του κόσμου, με δεκάδες ποικιλίες και με υψηλή θρεπτική αξία, αφού το φυσικό θαλασσινό αλάτι έχει σχεδόν 90 μέταλλα και ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα για την υγεία μας. 

Άριστο συντηρητικό, απαραίτητο για να δώσει γεύση στο μαγείρεμα, τέλειο υλικό για να χτίσεις μέσα του κρέας ή ψάρι και να τα ψήσεις για ένα ανεπανάληπτο γευστικό αποτέλεσμα, έχει θέση στην καθημερινότητά μας, αρκεί να το χρησιμοποιούμε πάντα με μέτρο.

Η μισή ποσότητα του αλατιού που καταναλώνεται παγκοσμίως προέρχεται από τη θάλασσα και η υπόλοιπη μισή είναι ορυκτό αλάτι. Κάθε είδος έχει ξεχωριστό χρώμα, διαφορετικό σχήμα στους κρυστάλλους του, επιπρόσθετο χρώμα, γεύση και άλλες συμπληρωματικές ουσίες, όπως βελτιωτικά ροής, ώστε να είναι πιο εύχρηστο. 

Η σωστή χρήση του μπορεί να αναβαθμίσει στ’ αλήθεια τις γεύσεις, να προσθέσει νοστιμιά, όπως, για παράδειγμα, ο ανθός αλατιού που δίνει μοναδική γεύση σε ψητό κρέας ή ψάρι, με την προϋπόθεση πως θα τον προσθέσουμε αμέσως μετά το ψήσιμο.

Επιτραπέζιο αλάτι

Το πιο κοινό αλάτι, το ραφιναρισμένο, που μπορεί να είναι ή θαλασσινό ή ορυκτό, με επιθετική αλμυρή γεύση. Είναι επεξεργασμένο, έχει βελτιωτικά ροής ώστε να πέφτει εύκολα από το άνοιγμα της συσκευασίας, όμως αυτά θολώνουν το νερό στο οποίο το προσθέτουμε, γι’ αυτό δεν είναι κατάλληλο για να παρασκευάσει κανείς τουρσί. Το ραφινάρισμά του αφαιρεί πολλά πολύτιμα ιχνοστοιχεία και μέταλλα, οπότε αυτό που μένει είναι η αλμυρή του γεύση.

Ακατέργαστο θαλασσινό αλάτι

Το αλάτι που παράγεται στις αλυκές μετά την εξάτμιση του θαλασσινού νερού. Δεν υπόκειται σε καμία επεξεργασία, γι’ αυτό περιέχει ίχνη από φύκια κυρίως. Η γεύση του είναι ευχάριστα αλμυρή και η μυρωδιά και το χρώμα του ποικίλλουν ανάλογα με τον τόπο παραγωγής. Χρησιμοποιήστε το όταν βράζετε λαχανικά, χόρτα, πατάτες, ζυμαρικά.

Ανθός αλατιού

Το πιο εκλεκτό, καθαρό φυσικό αλάτι, με μοναδική νοστιμιά. Συλλέγεται με τα χέρια από τα βράχια όταν εξατμιστεί το θαλασσινό νερό, γι’ αυτό είναι τόσο ακριβό. Θα το βρείτε σε νιφάδες, σε μερικές περιπτώσεις ανάλογα από τον τόπο προέλευσης, με σχήμα πυραμίδας. Χρησιμοποιήστε το σε ψητό κρέας ή ψάρι και αλατίστε στο τέλος του μαγειρέματος. Ταιριάζει επίσης τέλεια με σαλάτες και με βραστά λαχανικά ή με τηγανητές πατάτες. Οι πιο χοντρές νιφάδες αργούν να λιώσουν, γι’ αυτό είναι ιδανικό για να πασπαλίσετε γλυκές ή αλμυρές ζύμες, όπως κουλουράκια αλμυρά ή ψωμί. Δοκιμάστε το με σοκολάτα, θα εκπλαγείτε από την εκρηκτική γεύση αυτού του συνδυασμού.

Ροζ αλάτι Ιμαλαΐων

Ορυκτό αλάτι που εξορύσσεται από ορυχεία στα βόρεια του Πακιστάν, στους πρόποδες των Ιμαλαΐων, με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο από το 1300. Κρυσταλλοποιήθηκε μέσα στη γη όταν εξατμίστηκαν οι πρώτοι ωκεανοί, γι’ αυτό θεωρείται πως είναι αγνό, χωρίς τοξίνες και ρύπους. Η επεξεργασία του γίνεται με τα χέρια, ξεπλένεται και στεγνώνει στον ήλιο και έχει όλα τα στοιχεία που βελτιώνουν πολλές λειτουργίες του οργανισμού μας. Το χρώμα του ποικίλλει, από ανοιχτό ροζ, σχεδόν λευκό, μέχρι έντονο κόκκινο. Στην αγορά θα το βρείτε τριμμένο ή σε μεγάλους κρυστάλλους. Χρησιμοποιήστε το στο μαγείρεμα όπως το κοινό αλάτι, αλλά μειώσετε ελάχιστα την ποσότητά του. Η γεύση του είναι νόστιμα αλμυρή, χωρίς την πικρή επίγευση του ραφιναρισμένου αλατιού.

Μπλε αλάτι Περσίας

Ορυκτό αλάτι, από τα πιο σπάνια είδη αλατιού, με εντυπωσιακές γαλάζιες φλέβες στους κρυστάλλους του. Η γεύση του είναι λιγότερο αλμυρή από αυτή των άλλων ειδών αλατιού και χάνεται στο μαγείρεμα, γι’ αυτό χρησιμοποιείται στο τέλος του μαγειρέματος, και κυρίως στο γαρνίρισμα πιάτων με θαλασσινά. Θα το βρείτε τριμμένο ή σε μεγάλους κρυστάλλους, που είναι και πολύ εντυπωσιακοί.

Ψημένο αλάτι Κορέας

Ένα από τα πιο ξεχωριστά είδη αλατιού. Πρόκειται για θαλασσινό αλάτι που ψήνεται 9 φορές διαδοχικά μέσα σε κορμούς μπαμπού, πάνω σε ξύλα πεύκου, με αποτέλεσμα να αποκτά μια γλυκιά γεύση, ένα ιδιαίτερο άρωμα από μπαμπού και πεύκο. Με το ψήσιμο σκληραίνει και σχηματίζει μεγάλους κρυστάλλους με διάφορα χρώματα, από μπλε και κίτρινο μέχρι κόκκινο. Το μοβ κορεάτικο αλάτι θεωρείται ένα από τα πιο υγιεινά και θρεπτικά στον κόσμο. 

Ακολουθήστε μας στα Social
0
Καλάθι
  • No products in the cart.