ΑΡΑΚΑΣ: Ο ΦΡΕΣΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΓΛΥΚΟΣ

Όσο μπορώ, ακολουθώ την εποχικότητα των υλικών. Με γοητεύουν η ξεχωριστή γεύση τους, η μοναδική υφή τους και, πάνω από όλα, η φρεσκάδα τους. Τραγανές αγκινάρες, φασολάκια, κουκιά, αρακάς τώρα την άνοιξη είναι τα λαχανικά που δεν λείπουν από τα μαγειρέματά μας. Ο αρακάς είναι από τα λίγα λαχανικά που ακόμα κρατάνε την εποχικότητά τους και τον βρίσκουμε φρέσκο λίγες βδομάδες τον χρόνο. Αυτό το διάστημα λοιπόν αξίζει να μαγειρέψετε φρέσκο αρακά και να διαπιστώσετε πόσο γλυκιά είναι η γεύση του.

Ο αρακάς έχει μια ιδιαιτερότητα. Όσο ωριμάζει, τα σάκχαρά του μετατρέπονται σε άμυλο, με αποτέλεσμα να μειώνεται η γλυκιά του γεύση. Ως άμυλο πάλι αγαπάει τους συνδυασμούς με λιπαρά υλικά, έτσι ελαιόλαδο, βούτυρο, κρέμα γάλακτος και κίτρινα τυριά είναι τα υλικά που ξεσηκώνουν τη γεύση του. 

Μία συμβουλή: Χρειάζεται λίγα λεπτά μαγειρέματος για να μείνει αφράτος, δροσερός και νόστιμος. Για το τέλειο κλασικό λαδερό πιάτο με αρακά και ντομάτα, για παράδειγμα, ετοιμάστε τη σάλτσα ντομάτας με όλα της τα υλικά και, όταν μαγειρευτεί, ρίξτε τον φρέσκο αρακά για 10 λεπτά και θα έχετε φτιάξει το ιδανικό ανοιξιάτικο πιάτο. 

Παρόλο που έχει ασιατική καταγωγή, στις ασιατικές κουζίνες μαγειρεύουν με ξερό αρακά και σπάνια με φρέσκο. Η αγγλική και η ιταλική κουζίνα είναι οι μόνες από τις ευρωπαϊκές κουζίνες που χρησιμοποιούν με τόσο πολλούς τρόπους τον αρακά. Κλασικός συνδυασμός είναι ο πουρές αρακά με μέντα ως συνοδευτικό στο μαγειρεμένο αρνάκι, αλλά και το risi e bisi, το τυπικό βενετσιάνικο ριζότο με αρακά, ή το piselli alla romana, ο σοταρισμένος αρακάς με μαρούλι, προσούτο και ελαιόλαδο. Γενικά, είναι ένα ευέλικτο υλικό, το οποίο ταιριάζει τόσο με κρέας όσο και με θαλασσινά. 

Και να έχετε υπόψη ότι, όπως όλα τα πράσινα λαχανικά, για να κρατήσει το λαμπερό πράσινο χρώμα του, όταν βράσει, ρίξτε τον κατευθείαν σε παγωμένο νερό αν πρόκειται να κάνετε σούπα ή πουρέ ή χούμους. 

Ακολουθήστε μας στα Social
0
Καλάθι
  • No products in the cart.