ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΦΡΕΣΚΑ ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ ΤΟΥ ΜΑΪΟΥ

Τα φρέσκα αμπελόφυλλα του Μαΐου είναι η αφορμή για να μπούμε στην κουζίνα μας και να φτιάξουμε ένα φαγητό που στο μυαλό μας έχει βαθμούς δυσκολίας. Μήπως όμως τα πράγματα είναι πιο απλά; Η παρακάτω συνταγή θα σας λύσει πολλές απορίες και θα σας καθοδηγήσει να φτιάξετε τα πιο νόστιμα ντολμαδάκια. Όλοι μας έχουμε μια ιδιαίτερη σχέση μαζί τους. Κάποιος συγγενής που τα φτιάχνει τέλεια, μια ταβέρνα που τα σερβίρει καθημερινά ολόφρεσκα, κάπου στα νησιά μια γιαγιά τα φτιάχνει μικρά και αφράτα. Όλοι μας θεωρούμε πως έχουμε δοκιμάσει έστω και μία φορά στη ζωή μας τα απόλυτα. Τα ντολμαδάκια είναι φαγητό της θαλπωρής, είναι ο ορισμός του μαμαδίστικου φαγητού και, καθώς είναι μπελαλίδικα, έχουν και μια μαγεία ως προς τον τρόπο της παρασκευής τους. Αν όμως προσπαθήσετε να τα φτιάξετε, θα διαπιστώσετε πως θέλουν μεράκι, προσοχή και κάποιους βασικούς κανόνες, όπως άλλωστε όλα τα φαγητά.

Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκα αμπελόφυλλα, ζεματίστε τα ελάχιστα. Αν είναι σε βάζο με άλμη, ξεπλύνετέ τα πολύ καλά. Βάλτε χυμό λεμονιού ή ντομάτα στη γέμιση με το ρύζι για να μη γίνει λαπάς. Μαγειρέψτε τα σε χαμηλή ένταση για να μην καεί η πρώτη σειρά που ακουμπάει στον πάτο της κατσαρόλας. Αφού μαγειρευτούν, αφήστε τα να «ξεκουραστούν» για 1 ώρα τουλάχιστον στην κατσαρόλα, ώστε να δέσουν οι γεύσεις και να χυλώσει ωραία το ρύζι, και, αν έχετε υπομονή και τα σερβίρετε την επόμενη ημέρα, θα διαπιστώσετε πως είναι ακόμα πιο απολαυστικά!

Ντολμαδάκια με ρύζι και μυρωδικά

Για 60 ντολμαδάκια

60 αμπελόφυλλα 

500 γρ. ρύζι καρολίνα 

2 τριμμένα μέτρια ξερά κρεμμύδια

2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

από 1 ματσάκι μαϊντανό και άνηθο

χυμός από 1 λεμόνι

1 μεγάλη ντομάτα τριμμένη

ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

20 αμπελόφυλλα ή φύλλα λάχανου για τη βάση της κατσαρόλας

Για τη σάλτσα γιαουρτιού:

500 γρ. στραγγιστό γιαούρτι

10 κλωναράκια άνηθος ψιλοκομμένος

4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού

αλάτι

Ξεκινήστε μουσκεύοντας το ρύζι για 30 λεπτά σε κρύο νερό. Μετά στραγγίστε το και ξεπλύνετέ το πολύ καλά. 

Ζεματίστε τα αμπελόφυλλα αν είναι φρέσκα 2-3 λεπτά για να μαλακώσουν ή ξεπλύνετέ τα πολύ καλά αν είναι από βάζο. 

Βάλτε σε ένα μπολ το ρύζι, τα κρεμμύδια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον χυμό λεμονιού και την τριμμένη ντομάτα. Ψιλοκόψτε τον μαϊντανό και τον άνηθο και ρίξτε τα στο μείγμα με το ρύζι. Αλατοπιπερώστε και ανακατέψτε τα υλικά. 

Αν τα αμπελόφυλλα είναι μεγάλα, κόψτε το χοντρό κοτσανάκι που φτάνει σχεδόν μέχρι τη μέση του φύλλου. Βάλτε το με τη λεία πλευρά προς τα κάτω, βάλτε μια κουταλιά από τη γέμιση στη μέση του φύλλου, διπλώστε τις δύο πλευρές (την αριστερή και τη δεξιά) προς τα μέσα και τυλίξτε το ρολό. 

Στρώστε στον πάτο της κατσαρόλας τα αμπελόφυλλα ή τα φύλλα λάχανου και βάλτε με τη σειρά τα ντολμαδάκια το ένα δίπλα στο άλλο. Αφού τα ετοιμάσετε όλα, περιχύστε τα με μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο και προσθέστε νερό, τόσο ώστε να καλύψει και την τελευταία σειρά. Ακουμπήστε ένα βαρύ πιάτο ανάποδα πάνω από την τελευταία σειρά και βάλτε την κατσαρόλα στην εστία. Αφήστε τα στη μεγαλύτερη ένταση για λίγη ώρα μέχρι να πάρουν βράση και μετά χαμηλώστε την ένταση στο ελάχιστο και μαγειρέψτε τα για 45 λεπτά. Στο ενδιάμεσο τσεκάρετε αν λιγοστεύουν τα υγρά στην κατσαρόλα και προσθέστε από 1 φλιτζάνι ζεστό νερό κάθε φορά που βλέπετε πως το φαγητό στεγνώνει. Αφού μαγειρευτούν, αφήστε τα να κρυώσουν ελαφρώς και με προσοχή βγάλτε τα από την κατσαρόλα.

Για τη σάλτσα γιαουρτιού ανακατέψτε όλα τα υλικά και σερβίρετε με τα ντολμαδάκια.

Ακολουθήστε μας στα Social
0
Καλάθι
  • No products in the cart.