ΓΑΛΑ: ποσο και ποτε πρεπει να το πινουμε αναλογα με την ηλικια μασ

Όχι πολύ καιρό πριν, το μόνο πράγμα που θα μπορούσατε να προσθέσετε στα δημητριακά σας ήταν το αγελαδινό γάλα. Τώρα, το αγελαδινό γάλα έρχεται σε διάφορες μορφές: πλήρες, 2%, 1%, αποβουτυρωμένο (χωρίς λιπαρά), ακόμα και χωρίς λακτόζη.

Για τα άτομα με διατροφικές διαταραχές ή αλλεργίες υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις. Το γάλα αμυγδάλου, σόγιας, ρυζιού ή καρύδας είναι δημοφιλείς εναλλακτικές λύσεις φυτικού γάλακτος, πιο φτωχού σε ασβέστιο, πρωτεΐνες, λιπίδια αλλά και θερμίδες. Το κατσικίσιο γάλα είναι επίσης μια καλή επιλογή. 

Κάθε είδος γάλακτος έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του, ανάλογα με τη διατροφή, την υγεία, τις διατροφικές ανάγκες ή τις προσωπικές γευστικές προτιμήσεις του καθενός.

Το αγελαδινό γάλα και τα παράγωγά του, όταν καταναλώνεται σύμφωνα με τις κατάλληλες εθνικές κατευθυντήριες γραμμές, προσφέρει  μικρο- και μακρο-θρεπτικά συστατικά στη διατροφή, όπως πρωτεϊνες υψηλής βιολογικής αξίας, λιπίδια, βιταμίνες (A, D, B12), ασβεστίο και φώσφορο. Σε σύγκριση με άλλες ζωικές πηγές, όπως το μοσχάρι και τα αβγά, το γάλα αποτελεί την πλουσιότερη πηγή ασβεστίου. Το ασβέστιο είναι ένα απαραίτητο συστατικό για τη δόμηση των οστών, συνεπώς οι ανάγκες για την πρόσληψή του αυξάνονται κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης. Με βάση τις αναθεωρημένες διατροφικές συστάσεις των αρμόδιων υγειονομικών αρχών, τα παιδιά πρέπει να καταναλώνουν δύο ή τρεις μερίδες γαλακτοκομικά προϊόντα την ημέρα, ανάλογα με την ηλικία τους.

Οι ποσότητες αυτές καλύπτουν τις ανάγκες του οργανισμού σε ασβέστιο, οι οποίες για τα νήπια ηλικίας 1-3 ετών είναι 700 mg την ημέρα, για τα παιδιά ηλικίας 4-8 ετών είναι 1.000 mg την ημέρα και για τα παιδιά και τους εφήβους ηλικίας 9-18 ετών είναι 1.300 mg ημερησίως, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες οδηγίες που εξέδωσε το 2014 η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑΑΡ).

Κάθε μερίδα γαλακτοκομικού προϊόντος παρέχει περίπου 300 mg ασβέστιο και αντιστοιχεί σε ένα από τα παρακάτω: ένα ποτήρι γάλα (240 ml) ή ένα κεσεδάκι γιαούρτι (150-200 γρ.) ή 30 γρ. (ένα σπιρτόκουτο ή δύο κουταλιές σούπας) παρμεζάνα, γραβιέρα ή 40 γρ. (ενάμισι σπιρτόκουτο ή δύο λεπτές φέτες τοστ) γκούντα, ένταμ, κεφαλοτύρι ή 70 γρ. (δυόμισι κομμάτια σε μέγεθος σπιρτόκουτου) φέτα ή 140 γρ. ανθότυρο.

Επιπλέον, τα δεδομένα υποδηλώνουν πιθανές προστατευτικές επιδράσεις του γάλακτος από το υπερβολικό βάρος, την παχυσαρκία, το διαβήτη και τις καρδιαγγειακές παθήσεις, ενώ δεν υπάρχει σημαντική συσχέτιση μεταξύ πρόσληψης γάλακτος και καρκίνου.

(Πηγή άρθρου eatme)

Ακολουθήστε μας στα Social
0
Καλάθι
  • No products in the cart.