ΛΙΣΑΒOΝΑ: ΙΣΤΟΡΙΕΣ, ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΓΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΘΕΑ ΤΟΝ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟ

Η Λισαβόνα είναι πολλές πόλεις σε μία. Κτισμένη σε επτά λόφους, ξαναγεννημένη από τις στάχτες της κυριολεκτικά μετά το μεγάλο σεισμό του 1755 που την ισοπέδωσε και την πυρκαγιά που ακολούθησε και την αποτελείωσε, ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Ένα σλόγκαν που θα δείτε παντού είναι «Προετοιμαζόμαστε για το μέλλον». Οι ντόπιοι δουλεύουν σκληρά για να γίνει η πόλη τους ένας παγκόσμιος προορισμός. Και, όπως φαίνεται, τα καταφέρνουν πολύ καλά. Οι παλιές παραδοσιακές γειτονιές έχουν χρώμα, παντού πλανάται μια μελαγχολία μαζί με νοσταλγία, οι άνθρωποι έχουν ακόμα μια αγνότητα βγαλμένη από άλλη εποχή, ο ουρανός έχει ένα εντυπωσιακό γαλανό χρώμα, μοναδικό στον κόσμο, και η πόλη έχει φως. Οι ντόπιοι όλα αυτά τα αποδίδουν στις πέτρες και στο μάρμαρο με τα οποία είναι φτιαγμένα τα πάντα: από μνημεία μέχρι πεζοδρόμια. Στη Λισαβόνα δε θα βαρεθείς εύκολα. Διαθέτει αμέτρητα μουσεία, εκπληκτικούς μεγάλους δημόσιους χώρους, πλατείες και πάρα πολλά πάρκα για να περπατήσεις. Είναι μια πόλη με πολλές ανάσες για τους κατοίκους της.

Είναι και ο ποταμός που δημιουργεί ένα απαράμιλλο σκηνικό με τις δύο μεγάλες γέφυρες, είναι τα παλάτια, τα δημόσια κτίρια, το πράσινο και η εντυπωσιακή καθαριότητα όλων των χώρων. Τα παλιά ξύλινα τραμ θα σου πάρουν το μυαλό και τα fados θα σε γεμίσουν μελαγχολία – την οποία φαίνεται πως έχουν στο πετσί τους οι Πορτογάλοι. Θα χορτάσεις από μοναδικής ομορφιάς εικόνες από τις προσόψεις των κτιρίων που είναι ντυμένα με τα χαρακτηριστικά πλακίδια azulejos, παντού θα συναντήσεις σχέδια με το κλασικό τους μοτίβο, τις σαρδέλες, και θα δεις τους απενοχοποιημένους ντόπιους, χωρίς υστερίες σε ντύσιμο και εμφάνιση, να απολαμβάνουν τις βόλτες τους, τον καφέ τους και το φαγητό τους σε κάθε σημείο της πόλης.

Η τελευταία προσθήκη στο τουριστικό πακέτο είναι τα ταϊλανδέζικα tuktuk, τα μικρά μηχανοκίνητα οχήματα που μάλλον δεν κολλάνε με την πόλη αλλά είναι πρακτικά στις περιοχές που δεν φτάνει αυτοκίνητο – και είναι αρκετές αυτές. Η Λισαβόνα έχει κάτι απροσδιόριστα αγαπησιάρικο. Και νομίζω πως δεν αρκεί μία φορά για να τη χορτάσεις.

5 μερη που πρεπει να επισκεφθεις στη Λισαβονα και στις γυρω περιοχες

Belém & Μonument of discoveries

Η πιο τουριστική και πολυφωτογραφημένη περιοχή στη Λισαβόνα. Ένα διαρκές πηγαινέλα ανάμεσα στην ιστορία και στο μέλλον της πόλης. Ένα σύμπλεγμα από μνημεία, μουσεία, μοναστήρια και πλατείες από τα οποία περνάνε όλοι οι επισκέπτες και τα οποία φαίνεται πως προτιμούν και οι ντόπιοι, καθώς Κυριακή απόγευμα που κάναμε τη βόλτα μας όλα τα καφέ, τα εστιατόρια και τα πάρκα ήταν γεμάτα κόσμο. Μια εντυπωσιακή προβλήτα με θέα στο άγαλμα του Χριστού στην απέναντι όχθη, την περίφημη κρεμαστή κόκκινη γέφυρα, το μοναδικό ψηφιδωτό με το χάρτη της υδρογείου και τα σημεία στα οποία έφτασαν οι εξερευνητές 500 χρόνια πριν, είναι το μέρος στο οποίο δίνουν όλοι το «παρών».

Τα κυριότερα αξιοθέατα είναι το Μνημείο των Ανακαλύψεων, όπου ξεκινούσαν τα θαλασσινά τους ταξίδια και τις εξερευνήσεις, ο Πύργος Belém, το πρώτο αναγνωρίσιμο κτίριο στην είσοδο του λιμανιού από τον Ατλαντικό για όσους επέστρεφαν στην πατρίδα, το Μοναστήρι Jerónimos με την ιδιαίτερη γοτθική πορτογαλική αρχιτεκτονική που φιλοξενούσε τους ναυτικούς το τελευταίο βράδυ τους πριν από την αναχώρηση για το άγνωστο, το Πολιτιστικό Κέντρο Belém με το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Berardo και το περίφημο Pastéis de Belém με τα θρυλικά ταρτάκια του.

Alfama, Bairro Αlto & Parque das Nações

Τρεις περιοχές στη Λισαβόνα που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς. Ο λόφος της Alfama, με φοβερή θέα στον ποταμό και στην πόλη, κρύβει τις πιο γραφικές διαδρομές με το θρυλικό τραμ 28 στα στενά σοκάκια. Μια περιοχή γεμάτη ζωή από το πρωί έως το βράδυ, με πολλά χαριτωμένα καφέ και μικρά εστιατόρια, με πολύ χρώμα, με απίθανα παλιά κτίρια με τα χαρακτηριστικά πλακίδια στις προσόψεις και πολλές μπουκαμβίλιες.

Η Bairro Αlto, στο κέντρο της πόλης, έχει μποέμικη ατμόσφαιρα. Από το 1980 είναι το εναλλακτικό σημείο έκφρασης για τους ντόπιους, με τα πιο ενδιαφέροντα μπαράκια και εστιατόρια. Εδώ θα δοκιμάσεις παραδοσιακή κουζίνα σε ένα tasca (τοπική ταβέρνα), θα πιεις τα καλύτερα κρασιά της Πορτογαλίας και για πιο ψαγμένα κοκτέιλ θα πας στο Zé dos Bols, στεγασμένο σε ένα παλιό παλάτι – ένα κόνσεπτ διασκέδασης που το τρέχει μια ομάδα καλλιτεχνών που οργανώνουν από εκθέσεις τέχνης μέχρι μεγάλες συναυλίες κάθε καλοκαίρι. Εδώ, όπως και στην Alfama, θα πρέπει οπωσδήποτε να έρθεις για να ακούσεις fados, την εθνική λαϊκή μουσική της Πορτογαλίας.

Η Parque das Nações είναι το μοντέρνο κομμάτι της Λισαβόνας, το μέλλον της πόλης. Η περιοχή αναπλάστηκε για την Expo του 1998 και πλέον είναι η ολοκαίνουργια συνοικία με ένα άνοιγμα στον ποταμό που σε ταξιδεύει, με πολλά εστιατόρια, μουσεία, πάρκα, το περίφημο Oceanarium, ένα από τα καλύτερα ωκεανάρια του κόσμου, και πολλή αισθητική παρέμβαση από το γνωστό μας Καλατράβα. Είναι η Λισαβόνα που εξελίσσεται, μεταμορφώνεται και προχωράει μπροστά, αφήνοντας πίσω τις πληγές του παρελθόντος με σεισμούς, καταστροφές και πολιτικές αναταραχές.

Cascais

Ο παράδεισος, 20 λεπτά από την πόλη. Πάνω στον Ατλαντικό, με παραλίες (και κρύα νερά λόγω του ωκεανού), τη μεγάλη ψαραγορά με τα πιο εκλεκτά θαλασσινά, θεωρείται το πιο κοντινό παραθεριστικό θέρετρο για τους κατοίκους της Λισαβόνας. Στις σοβαρές τους διακοπές βέβαια όλοι μετακινούνται νοτιότερα, στην Algarve (Αλγκάρβε), αλλά το Cascais (Καϊσκάις) προσφέρεται για σύντομες αποδράσεις.

Εκτός από τις βόλτες και τους καφέδες μέσα στην πόλη, αξίζουν και οι διαδρομές κατά μήκος του ωκεανού με τα συναρπαστικά τοπία και τον πολύ αέρα! Εδώ θα βρεις εστιατόρια με την πιο ωραία θαλασσοφαγία. Ετοιμάσου για πολύ μπακαλιάρο, σαρδέλες, σφυρίδα, αστακούς σε θρυλικές μερίδες και εξαιρετικές τιμές, όλα νόστιμα μέχρι… λιποθυμίας!

Sintra

Μισή ώρα σχεδόν από τη Λισαβόνα, η περιοχή της Σίντρα είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός για μονοήμερες αποδράσεις από την πόλη. Πνιγμένη στο πράσινο, με τις πιο εντυπωσιακές βίλες που φιλοξενούσαν παλιά (και μερικές ακόμα και σήμερα) την ελίτ της χώρας, με μια αύρα μυστικισμού, με πολλές ιστορίες και φήμες για παραφυσικά φαινόμενα και ένα μοναδικό κάστρο στην κορυφή του λόφου, το Pena Palace, το θερινό παλάτι της βασιλικής οικογένειας.

Αν το επισκεφθείτε, οπλιστείτε με υπομονή. Καθημερινά χιλιάδες τουρίστες περιμένουν σε μια ατελείωτη ουρά από τα ξημερώματα μέχρι τη δύση του ήλιου. Υπάρχει και η δυνατότητα αγοράς online Fast Track Ticket για να αποφύγετε την ταλαιπωρία. Αν σας αρέσει η πεζοπορία, αξίζει να κάνετε όλη τη διαδρομή με τα πόδια, μέσα σε μια οργιώδη βλάστηση από την είσοδο του πάρκου μέχρι το παλάτι.

Τι θα δείτε; Ένα παλάτι σχεδόν ονειρικό ή παιδικό με έντονα χρώματα, την πιο μαγευτική θέα σε ένα πάρκο σχεδόν 1.000 στρεμμάτων, πάνω από 500 είδη φυτών που συγκέντρωσε ο βασιλιάς Φερδινάνδος από όλο τον κόσμο, την κουζίνα του παλατιού με όλα τα σκεύη καλοσυντηρημένα.

Είναι σαν να παρακολουθείς από την κλειδαρότρυπα την ιδιωτική ζωή των βασιλιάδων μιας άλλης εποχής με πολλές δεισιδαιμονίες, όπως αυτή που δεν τους άφηνε να κοιμούνται ξαπλωμένοι στο κρεβάτι, παρά καθισμένοι, γιατί η ξαπλωτή θέση είναι μόνο για τους πεθαμένους! Η πόλη έχει γραφικές διαδρομές, μικρά καφέ και εστιατόρια και αξίζει να τα περιηγηθείς αφού φτάσεις μέχρι εκεί.

Gulbenkian Μuseum

Όλα ξεκίνησαν από το όραμα του Calouste Sarkis Gulbenkian, ενός Αρμένιου κροίσου που ζήτησε άσυλο στην Πορτογαλία στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ιδρύθηκε το 1956, όταν με τη διαθήκη του άφησε στο Δημόσιο όλη του την περιουσία και τις αμύθητης αξίας συλλογές τέχνης. Στο μουσείο εκτίθενται αντικείμενα και έργα τέχνης από την αρχαία Αίγυπτο μέχρι τις μέρες μας. Από τις πιο σημαντικές συλλογές είναι και τα κομψοτεχνήματα του René Lalique, τα οποία ο Gulbenkian απέκτησε κατευθείαν από τον ίδιο τον καλλιτέχνη. Οι κήποι του μουσείου, με πολλές λίμνες και καταρράκτες, είναι μια όαση μέσα στην πόλη. Τα κτίρια του συμπλέγματος, όπως και όλοι οι εξωτερικοί χώροι, σχεδιάστηκαν από τους καλύτερους αρχιτέκτονες της εποχής και στους κήπους, που είναι ανοικτοί για όλο τον κόσμο, διοργανώνονται το καλοκαίρι συναυλίες κλασικής και τζαζ μουσικής.

5+2 ΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Ακολουθήστε μας στα Social
0
Καλάθι
  • No products in the cart.