ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ STREET FOOD

Αν υπάρχει ένας τρόπος να γνωρίσεις καλά την κουζίνα ενός τόπου, αυτός δεν είναι άλλος από μια βόλτα σε κεντρικές αγορές ή δρόμους που συγκεντρώνουν μικρά μαγαζάκια ή υπαίθριες κουζίνες, ώστε να γευτείς τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα. Στη Γερμανία θα δοκιμάσεις κάθε είδους λουκάνικα και σνίτσελ, στη Φινλανδία καπνιστά ψάρια και άγριες φράουλες όταν είναι στην εποχή τους, στο Άμστερνταμ τηγανητές πατάτες με ατελείωτους συνδυασμούς από συνοδευτικές σάλτσες.

Στην Ασία το φαγητό του δρόμου είναι αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομικής τους κουλτούρας και γνωρίζει δόξες. Από μαμάδες που σερβίρουν στο πεζοδρόμιο θεϊκές σούπες και σπρινγκ ρολς στο Βιετνάμ, ή τους χαμογελαστούς μάγειρες στη νυχτερινή αγορά του Πεκίνου που έχουν παραταγμένα στη σειρά όλα τα τηγανητά έντομα του κόσμου, μέχρι την καθωσπρέπει Σιγκαπούρη όπου οι τοπικές λιχουδιές σερβίρονται σε μικρές καντίνες μέσα σε κλειστούς χώρους για να τηρούνται οι όροι υγιεινής, το street food είναι μια παγκόσμια τάση που εξαπλώνεται διαρκώς. Και γιατί όχι, αφού όλο και περισσότεροι επώνυμοι σεφ ασχολούνται με το «πρόχειρο» μέχρι πρότινος φαγητό του δρόμου.

Το κίνημα των food trucks, που ξεκίνησε το 2004 στο Λος Άντζελες, προκάλεσε πολλούς σεφ να βγουν στο δρόμο και να σερβίρουν φαγητό εστιατορίου σε καντίνες. Τώρα σαρώνουν τα βραβεία σε πολλές πόλεις της Αμερικής και δίνουν τη δυνατότητα στους περαστικούς να γευτούν από γλυκά σάντουιτς με τσούρος και παγωτό μέχρι αυθεντικό περσικό πιλάφι με σαφράν. Στο Νetflix προβάλλεται η ομώνυμη σειρά («Street food») και το πρώτο αστέρι Michelin γι’ αυτού του είδους το φαγητό δόθηκε στην Μπανγκόκ, στην Jay Fai, μια εβδομήντα και βάλε χρόνων μαγείρισσα που μαγειρεύει σε γουόκ πάνω στα κάρβουνα. Πρόκειται για μια θρυλική φιγούρα με σήμα κατατεθέν τα γυαλιά του σκι, που σερβίρει μοναδικά πιάτα, όπως μεθυσμένα νουντλς με γαρίδες ή αφράτη ομελέτα με καβούρι. Είχα την τύχη να δοκιμάσω και τα δύο πιάτα από τα χέρια της όταν συναντηθήκαμε στην Μπανγκόκ, με αφορμή την τηλεοπτική μου εκπομπή «1.000 μίλια γεύσεις».

Και στην ελληνική πραγματικότητα όμως τα πράγματα εξελίσσονται διαρκώς. Ποιος θα πίστευε πως, εκτός από το σουβλάκι, την τυρόπιτα και το κουλούρι, μπορείς να δοκιμάσεις στο κέντρο της Αθήνας αφράτα ψωμάκια ατμού bao, νοτιοαμερικανικά αφράτα καλαμποκένια arepas ή αυθεντικό ανατολίτικο λαχματζούν;

Αναμφισβήτητα το street food είναι το παρόν και το μέλλον του φαγητού. Με τόση ποικιλία και καλές τιμές τις περισσότερες φορές, είναι ο καλύτερος τρόπος να εντρυφήσεις στην τοπική γαστρονομία και μαζί με μια βόλτα στις αγορές να πάρεις τα vibes του σήμερα.

Ακολουθήστε μας στα Social
0
Καλάθι
  • No products in the cart.