ΟΔΗΓΟΣ EATWELL ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Καθώς τα παιδιά πλησιάζουν στην ηλικία που θα πάνε σχολείο, μεγαλώνουν γρήγορα και γίνονται πιο δραστήρια. Για την ανάπτυξή τους – με βάση το μέγεθος του σώματός τους – απαιτούνται περισσότερα θρεπτικά συστατικά και ενέργεια σε σύγκριση με τους ενήλικες. Είναι επομένως σημαντικό να καταναλώνουν τρόφιμα και ποτά που παρέχουν επαρκή ενέργεια και θρεπτικά συστατικά για την κάλυψη των αναγκών τους.
Οι παιδικές δίαιτες από την ηλικία των πέντε ετών πρέπει να βασίζονται στις αρχές του Οδηγού Eatwell και να περιλαμβάνουν πολλούς αμυλούχους υδατάνθρακες, φρούτα και λαχανικά, καθώς και ορισμένες πρωτεΐνες και γαλακτοκομικά. Ως γονείς είναι ζωτικής σημασίας να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να ακολουθούν μια υγιεινή, ποικίλη διατροφή, για να διασφαλίσετε ότι θα λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να έχουν καλή υγεία.


Με βάση τις πιο πρόσφατες Διατροφικές Οδηγίες της Αμερικής και της Βρετανικής Εταιρείας Διατροφής, τα παιδιά θα πρέπει να καταναλώνουν όλες τις ομάδες τροφών. Συγκεκριμένα, χρειάζεται να λαμβάνουν:

Πρωτεΐνη

Επιλέξτε θαλασσινά, άπαχο κρέας και πουλερικά, αυγά, φασόλια, μπιζέλια, προϊόντα σόγιας και αλατισμένους ξηρούς καρπούς και σπόρους.
Φρούτα. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να τρώνε μια ποικιλία από φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα – αντί για χυμό φρούτων. Αν πίνουν χυμό, βεβαιωθείτε ότι είναι 100% φυσικός, χωρίς πρόσθετα σάκχαρα, και περιορίστε τις μερίδες τους σε μία ημερησίως.

Λαχανικα

Σερβίρετε μια ποικιλία από φρέσκα, κονσερβοποιημένα, κατεψυγμένα ή αποξηραμένα λαχανικά. Στόχος να τους παρέχετε μια ποικιλία χρωμάτων λαχανικών καθημερινά. Τα παιδιά πρέπει κάθε μέρα να καταναλώνουν 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών.

Δημητριακα

Επιλέξτε δημητριακά ολικής άλεσης, όπως ψωμί ολικής άλεσης, πλιγούρι βρόμης, ποπκόρν, κινόα, καστανό ή άγριο ρύζι. Περιορίστε τους εκλεπτυσμένους κόκκους, όπως το άσπρο ψωμί, τα ζυμαρικά και το ρύζι.

Γαλακτοκομικα

Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να τρώνε και να πίνουν γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λιπαρά ή χαμηλά σε λιπαρά, όπως γάλα, γιαούρτι, τυρί ή ενισχυμένα ροφήματα σόγιας.

Εκτός από τα τρόφιμα που επιβάλλεται να καταναλώνουν τα παιδιά, θα πρέπει να περιορίσετε και κάποιες θερμίδες. Ειδικότερα:

Προσθετα ζαχαρα

Περιορίστε τα σάκχαρα. Παραδείγματα προστιθέμενων σακχάρων περιλαμβάνουν λευκή και καστανή ζάχαρη, μέλι, σιρόπια και άλλα.

Κορεσμενα και trans λιπαρα

Περιορίστε τα κορεσμένα λίπη – που προέρχονται κυρίως από ζωικές πηγές τροφίμων, όπως το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά. Αναζητήστε τρόπους αντικατάστασης κορεσμένων λιπών με φυτικά έλαια και ξηρούς καρπούς, τα οποία παρέχουν τα απαραίτητα λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε. Τα υγιέστερα λίπη υπάρχουν επίσης σε ελιές, ξηρούς καρπούς, αβοκάντο και θαλασσινά.

Στη διάρκεια της μέρας τα 5 γεύματα είναι απαραίτητα: πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό και βραδινό. Οδηγό για τα σνακ που καταναλώνουν τα παιδιά από μόνα τους θα πρέπει να αποτελούν τα γεύματα του σπιτιού.

Καθώς τα παιδιά αρχίζουν να περνούν περισσότερο χρόνο εκτός σπιτιού θα πρέπει να τα εκπαιδεύσετε ώστε να κάνουν τις σωστές επιλογές όσον αφορά τα γεύματα και τα σνακ που θα καταναλώνουν. Είναι πολύ σημαντικό να δίνετε βάση στα γεύματα που τρώνε στο σπίτι, ώστε να είστε σίγουροι ότι λαμβάνουν τις προαναφερθείσες σημαντικές ομάδες τροφών.

Τι μπορειτε να κανετε για να ελεγξετε τα γευματα εκτος σπιτιου:

1) Να επιμείνετε να τρώνε ένα καλό πρωινό πριν φύγουν από το σπίτι. Από μελέτες έχει προκύψει ότι όσα παιδιά τρώνε πρωινό έχουν καλύτερες σχολικές επιδόσεις. Μια υγιεινή πρόταση θα ήταν 1 ποτήρι γάλα ή 1 γιαούρτι, 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης με λίγο μέλι και 1 φρούτο ή χυμός.

2) Ετοιμάστε τα σνακ και τα γεύματα για το σχολείο. Μπορείτε να φτιάξετε χειροποίητες μπάρες με βρόμη και ξηρούς καρπούς, ένα τοστ, μια φρουτοσαλάτα, να κόψετε καροτάκια και αγγούρι. Ελέγξτε τις επιλογές που παρέχει το κυλικείο του σχολείου και συζητήστε με τα παιδιά σας τι υγιεινό θα μπορούσαν να προμηθευτούν από εκεί.

3) Συμφωνήστε με τα παιδιά σας να μην καταναλώνουν σνακ στο τελευταίο διάλειμμα, ώστε να τρώνε το μεσημεριανό φαγητό στο σπίτι.

(πηγή άρθρου eatme)

Ακολουθήστε μας στα Social
0
Καλάθι
  • No products in the cart.