ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ…ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΒΑΣΙΛΟΜΑΝΙΤΑΡΑ! 

Τα μεγάλα και εντυπωσιακά εδώδιμα μανιτάρια των ελληνικών δασών, τα βασιλομανίταρα (ή porcini), κάνουν αυτή την εποχή την εμφάνισή τους στα πανέμορφα δάση της Κοζάνης, της Καστοριάς, των Γρεβενών και της Φλώρινας.

Το συναρπαστικό με τα βασιλομανίταρα είναι ότι είναι αδύνατο να καλλιεργηθούν. Είναι αυτοφυή, δηλαδή φυτρώνουν μόνα τους το φθινόπωρο και την άνοιξη, έπειτα από περιόδους βροχών, κοντά σε δέντρα οξιάς, καστανιάς, δρυός και ελάτης. Οι ιδιαίτερες μυκορριζικές σχέσεις συμβίωσης που αναπτύσσουν τα βασιλομανίταρα με τα συγκεκριμένα δέντρα είναι καθοριστικές. Με απλά λόγια: Αν δεν υπήρχαν αυτά τα δέντρα στο δάσος, δεν θα είχαμε βασιλομανίταρα.

Τo βασιλομανίταρο (γνωστό και ως βασιλικό, καλογεράκι, βωλίτης, porcini ή πορτσίνι) θεωρείται ο «βασιλιάς των μανιταριών», καθώς ξεχωρίζει για το θαυμάσιο άρωμα που θυμίζει κάστανο και φουντούκι, την απαλή υφή και τη συναρπαστική γεύση. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, ιδανικό για μια vegan ή vegetarian διατροφή. Ταιριάζει καταπληκτικά σε ριζότο, σούπες, ζυμαρικά, πίτσα, πράσινες σαλάτες και σε πιάτα με κρέας. 

Τα ελληνικά βασιλομανίταρα συλλέγονται με το χέρι από έμπειρους μανιταροσυλλέκτες και θεωρούνται υψηλής γαστρονομικής και διατροφικής αξίας. Η έλλειψη περιβαλλοντικής μόλυνσης και η παρθένα φύση των ελληνικών δασών συμβάλλουν στην υψηλή ποιότητά τους. 

Τα φρέσκα βασιλομανίταρα είναι εποχικά, δεν θα τα βρούμε εύκολα στην αγορά και, αν τα βρούμε, θα πρέπει να τα καταναλώσουμε άμεσα. Μπορούμε όμως να τα προμηθευτούμε σε αποξηραμένη μορφή, κομμένα σε φέτες ή τριμμένα σε σκόνη, συσκευασμένα σε κουτάκια, για να τα έχουμε πάντα στο ντουλάπι μας. Η τιμή τους εξαρτάται από ποιοτικά κριτήρια (τόπος προέλευσης, μέγεθος, βαθμός ωρίμανσης, απουσία ελαττωμάτων, είδος συσκευασίας). Επομένως, επιλέγουμε μεγάλα μανιτάρια, συμπαγή, σε ολόκληρες φέτες, χωρίς σπασμένα κομμάτια, χωρίς τρύπες, χωρίς στίγματα, με σφικτή και συνεκτική σάρκα.

Για να έχουμε τα πιο γευστικά ελληνικά μανιτάρια στο ντουλάπι μας και να τα απολαμβάνουμε όλο το χρόνο… χωρίς να χρειαστεί να πάμε στο δάσος.

Μαριάννα Κομητοπούλου, Food Marketing Expert (πηγή άρθρου eatme)

Ακολουθήστε μας στα Social
0
Καλάθι
  • No products in the cart.