ΣΤΑΦΥΛΙΑ: ΜΕΘΥΣΤΙΚΑ ΚΑΙ…ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΤΙΚΑ

Το αμπέλι είναι από τις αρχαιότερες καλλιέργειες. Τα σταφύλια έχουν παρουσία σχεδόν 65 εκατομμυρίων χρόνων, σύμφωνα με τους ερευνητές του περιοδικού Trends in Genetics. Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν 8.000 ποικιλίες επιτραπέζιων ή οινοποιήσιμων σταφυλιών. Περιέχουν συστατικά με ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση, με βασική οργανική ουσία τις πολυφαινόλες, οι οποίες βρίσκονται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στα ολόφρεσκα σταφύλια. Με όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, τα σταφύλια είναι μια αληθινή υπερτροφή!

Τα επιτραπΕζια σταφΥλια

Τα επιτραπέζια σταφύλια έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά από τα οινοποιήσιμα. Οι ρώγες τους είναι πιο μεγάλες, η φλούδα τους είναι πιο λεπτή και έχουν λιγότερα κουκούτσια. Ροζακί, Σουλτανίνα, Κάρντιναλ, Μοσχάτο, Φράουλα, Κρίμσον, Τσαούσι, Ιτάλια, Όψιμο Εδέσσης είναι μερικές από τις ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Ελλάδα, με τραγανή και γλυκιά ρώγα. Παγκοσμίως, οι κόκκινες ποικιλίες είναι οι πιο δημοφιλείς και ακολουθούν οι λευκές και σε μικρότερο ποσοστό οι μαύρες.


ΓευστικοΙ συνδυασμοΙ

Τα σταφύλια είναι από τα λίγα φρούτα που συνδυάζονται τόσο με γλυκά όσο και με αλμυρά πιάτα. Ταιριαστό συνοδευτικό με τυριά, δροσίζουν και δίνουν γλυκιά γεύση σε σαλάτες, γίνονται υπέροχη συνοδευτική σάλτσα για κρέας, καταπληκτικό τσάτνεϊ για κρέατα και τυριά ή αλλαντικά, και φυσικά μαρμελάδα και χυμός.

Τα πολλΑ πρΟσωπα του σταφυλιοΥ…

Τα αμπελόφυλλα είναι ένα από τα βασικά υλικά της ελληνικής κουζίνας. Κάθε άνοιξη συλλέγονται τόνοι από φύλλα κληματαριάς με προορισμό την κατσαρόλα. Ο χυμός των σταφυλιών γίνεται μούστο, πετιμέζι, κρασί, τσίπουρο. Οι δύο βασικές ελληνικές ποικιλίες σταφυλιών, η κορινθιακή σταφίδα και η σουλτανίνα, όταν αποξηρανθούν, δίνουν τις μαύρες και τις ξανθές σταφίδες αντίστοιχα. Αμπελοβλάσταρα για τουρσί, αμπελόβεργες για το ψητό αρνάκι ή κατσικάκι σε πολλές περιοχές της Ελλάδας είναι μερικά από τα υποπροϊόντα του κλήματος. Ακόμα και από τα κουκούτσια των σταφυλιών παρασκευάζεται ένα καλλυντικό λάδι που ενισχύει το κολλαγόνο του δέματος.

Ακολουθήστε μας στα Social
0
Καλάθι
  • No products in the cart.