ΝΤΟΜΑΤΑ, ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΜΗΛΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

Έτσι ονομάζουν οι Ιταλοί την ντομάτα: Pomodoro (από το pomo d’ oro, που σημαίνει χρυσό μήλο, καθώς οι πρώτες ντομάτες που έφτασαν στην Ευρώπη ήταν κίτρινες). Δεν μπορώ να φανταστώ τη μαγειρική μας και την ελληνική κουζίνα χωρίς αυτή, αφού έχει παρουσία σε τόσα πολλά πιάτα της, και κυρίως στα καλοκαιρινά μας μαγειρέματα. Μας ήρθε από τη Νότια Αμερική τον 16ο αιώνα, στην αρχή ως καλλωπιστικό φυτό και αργότερα καθιερώθηκε ως ένα από τα βασικά υλικά στην κουζίνα μας.

Οι ποικιλίες

Σε όλο τον κόσμο καλλιεργούνται πάνω από 10.000 ποικιλίες ντομάτας και δυστυχώς σπάνια βλέπουμε στην αγορά να αναγράφεται η ονομασία της εκάστοτε ποικιλίας. Οι νόστιμες ντόπιες ελληνικές είναι η Μπατάλα Βραυρώνας, μία από τις πιο παλιές ελληνικές, η Κερασοντομάτα Αχαΐας, η Σουρβίτικη Έβρου, το Μήλο της Κεφαλλονιάς, το Ντοματάκι Σαντορίνης, οι μεγάλες Κατσαρές Ντομάτες Καρδίτσας ή οι Χοντροκατσαρές Καλαμάτας, οι Καραμπόλες Μακεδονίας, οι ροζ Ψωμοντομάτες αλλά και οι πιο πρόσφατες Μαύρες Ντομάτες Κρήτης. Και στα ντοματίνια αντίστοιχα έχουμε πολλές ποικιλίες σε δύο βασικά σχήματα, τα στρογγυλά cherry και τα στενόμακρα βελανίδια. Γενικά, καλλιεργούνται εκατοντάδες ποικιλίες και υβρίδια σε όλη την Ελλάδα, που εγκλιματίζονται πολύ γρήγορα και κάθε είδος αποκτά τα δικά του χαρακτηριστικά – γεύση, γλύκα, σπόρια και πάχος φλούδας. 

Ποια ντομάτα είναι νόστιμη;

Αυτό που κάνει μια ντομάτα ξεχωριστή και νόστιμη είναι οι συνθήκες καλλιέργειάς της: το χώμα, το κλάδεμα, ο ρυθμός ποτίσματος και η ηλιοφάνεια. Ποια είναι η καλύτερη; Διαλέξτε σφιχτές ώριμες ντομάτες με ωραία σφριγηλή σάρκα και λαμπερή φλούδα και, αφού δοκιμάσετε αρκετές ποικιλίες, καταλήξτε στην αγαπημένη σας. 

Ντομάτες και ντοματίνια έχουν την εποχή τους και αυτή είναι τώρα, το καλοκαίρι. Μπορεί να βρίσκουμε ντομάτες θερμοκηπίου όλο τον χρόνο, αλλά σίγουρα οι ντομάτες που μεγαλώνουν κάτω από τον ήλιο έχουν αξεπέραστη γεύση. 

Πώς συντηρώ τις ντομάτες;

Η ιδανική θερμοκρασία συντήρησης είναι 12-14 βαθμοί, οπότε τις αφήνουμε σε σακούλα τροφίμων εκτός ψυγείου σε πολύ δροσερό σημείο ή στο ψυγείο στο συρτάρι με τα λαχανικά.

Ντομάτες και υγεία

Η πιο πολύτιμη ουσία στις ντομάτες είναι το λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που δίνει και το κόκκινο χρώμα στη φλούδα. Ο καλύτερος τρόπος για να απορροφηθεί το λυκοπένιο από τον οργανισμό είναι να μαγειρέψουμε τη φλούδα με λάδι, επομένως μια σάλτσα ντομάτας με τις φλούδες τους και με ελαιόλαδο είναι ένα από τα πιο δυνατά φάρμακα που μας παρέχει η φύση. 

Ακολουθήστε μας στα Social
0
Καλάθι
  • No products in the cart.