ΤΥΡΙΑ & ΦΡΟΥΤΑ ΣΕ ΑΝΑΠΑΝΤΕΧΟΥΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ

Μέσα στις γιορτές, όλο και κάποιο πιάτο με ένα ή περισσότερα τυριά θα σερβίρετε για να συνοδέψετε το κρασί σας. Το πλατό των τυριών θέλει ποικιλία, μαλακά, σκληρά, φρέσκα, παλαιωμένα τυριά και τα ανάλογα συνοδευτικά τους από ξερά και φρέσκα φρούτα μέχρι κριτσίνια ή κρακεράκια. Σε ένα πλατό τυριών όμως τα πράγματα αρχίζουν και γίνονται περίπλοκα. Πρέπει να βρούμε τα κατάλληλα τυριά που θα αρέσουν σε όλους, να τα σερβίρουμε στην σωστή θερμοκρασία και κυρίως να έχουμε ένα ευφάνταστο αλλά και ταιριαστό συνοδευτικό. Σκέφτηκα λοιπόν να σας προτείνω κάτι διαφορετικό. Γιατί να μη σερβίρουμε ένα είδος τυριού με ένα συνοδευτικό που θα είναι τόσο πρωτότυπο όσο και ταιριαστό; Και για να μη κάνουμε τα πράγματα πιο δύσκολα, προτείνω τυριά που πολύ εύκολα θα βρείτε στην αγορά και όλο το παιχνίδι γίνεται με τα συνοδευτικά τσάτνεϊ ή σάλτσες που είναι φτιαγμένες όλες με φρούτα.

Πήρα την αφορμή από την μουστάρδα της Κρεμόνα, ένα καταπληκτικά νόστιμο παρασκεύασμα από την Ιταλία. Είναι φτιαγμένη με φρούτα γλασέ, σιρόπι και άρωμα μουστάρδας. Οι Ιταλοί την σερβίρουν με κρέας ή ψάρι ή τυρί. Η ιστορία της χάνεται στον χρόνο. Κείμενα από τον 5ο αιώνα αναφέρουν πως στην Ιταλία συνήθιζαν να βράζουν κυδώνια και ρόδια με μούστο και τριμμένους σπόρους μουστάρδας μέχρι που τα υλικά έλιωναν και γίνονταν ένα παχύρευστος πουρές. Στις μέρες μας την φτιάχνουν σε κάθε περιοχή της Ιταλίας με διαφορετικά φρούτα, εξακολουθεί όμως να θεωρείται φθινοπωρινή και χειμωνιάτικη λιχουδιά και την σερβίρουν κυρίως με το bolito misto, μία ποικιλία από βρασμένα κρέατα. 

Σύμφωνα με την αυθεντική συνταγή, αφήνουμε ψιλοκομμένα φρέσκα φρούτα (κυδώνια, μήλα, σύκα, αχλάδια, πορτοκάλια) ανακατεμένα με ζάχαρη σε αναλογία 1 μέρος ζάχαρης με 2 μέρη φρούτων, για μία ημέρα στο ψυγείο. Μετά τα βράζουμε για  10 λεπτά και τα αφήνουμε να σταθούν για 1 ημέρα. Επαναλαμβάνουμε το βράσιμο άλλες 2 φορές και στο τέλος ανακατεύουμε με τους τριμμένους σπόρους μουστάρδας. Βάζουμε την μουστάρδα σε αποστειρωμένα βάζα και την διατηρούμε για πολλούς μήνες.

Εδώ σας δίνω μία εύκολη εκδοχή της που μου την έδειξαν πριν χρόνια στην Ιταλία για να την ετοιμάσετε χωρίς κόπο. Αυτό που θα διαπιστώσετε με έκπληξη πάντως είναι πως πολλά τυριά ταιριάζουν ιδανικά με γλυκές και πικάντικες γεύσεις όπως το τσάτνεϋ με αχλάδια, μήλα και τζίντζερ.

Μία παραλλαγή στην μουστάρδα της Κρεμόνα 

Υλικά για 1 βάζο 300 ml

250 γρ. ανάμεικτα φρούτα γλασέ (αχλάδι, βερίκοκο, σύκο, πορτοκάλι, νεράντζι)

125 ml χυμός πορτοκαλιού

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

1 κοφτό κουτ. γλυκού αλεσμένοι σπόροι μουστάρδας

Ψιλοκόψτε τα φρούτα και βάλτε τα στην κατσαρόλα. Ρίξτε τον χυμό πορτοκαλιού και βράστε τα για λίγα λεπτά σε μπετρια ένταση μέχρι να στεγνώσουν. Ρίξτε τους αλεσμένους σπόρους μουστάρδας και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατέψτε. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει και σερβίρετέ το με το τυρί της προτίμηση σας. Ταιράζει πολύ με πεκορίνο ή γραβιέρα.

Τσάτνεϊ με αχλάδια, μήλα και τζίντζερ 

Υλικά για 1 βάζο 300 ml

2 μήλα

2 αχλάδια

1 κουτ. της σούπας τριμμένο τζίντζερ

2 κουτ. της σούπας μέλι

2 κουτ. της σούπας βούτυρο

2 κουτ. της σούπας χυμός λεμονιού

ελάχιστο απαλό κάρι σε σκόνη

Καθαρίστε και κόψτε σε πολύ μικρούς κύβους τα μήλα και τα αχλάδια. Ραντίστε τα με τον χυμό του λεμονιού για να μη μαυρίσουν. Βάλτε το βούτυρο στην κατσαρόλα και σοτάρετε το τζίντζερ. Ρίξτε τα ψιλοκομμένα φρούτα, το μέλι και το κάρι και αφήστε τα να βράσουν σε χαμηλή ένταση για 10 λεπτά. Διατηρείστε τα στο ψυγείο και σερβίρετέ τα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Αυτό το τσάτνεϊ είναι το τέλειο συνοδευτικό για μαλακά λευκά τυριά, γκοργκοτζόλα ή ροκφόρ.

Ακολουθήστε μας στα Social
0
Καλάθι
  • No products in the cart.