ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ 5 ΜΕΡΙΔΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ & ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Όλοι γνωρίζουμε πλέον πως η διατροφή θεωρείται διεθνώς ένας από τους σπουδαιότερους παράγοντες για υγεία και μακροζωία. Ακόμα σημαντικότερο ίσως είναι το γεγονός ότι η δίαιτα δεν επηρεάζει την υγεία μας μόνο σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αλλά μπορεί να καθορίσει την εμφάνιση ή όχι ορισμένων ασθενειών πολύ αργότερα στη ζωή μας.

Καθοριστικό ρόλο στα παραπάνω, αλλά και –αποδεδειγμένα– στο αδυνάτισμα και στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, παίζει η επαρκής πρόσληψη φρούτων και λαχανικών καθημερινά, και μάλιστα σε ποικιλία ειδών και… χρωμάτων! Ως εκ τούτου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) προτείνει την κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχει συνδεθεί με βάση πλήθος μελετών με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης πολλών χρόνιων νοσημάτων. Είναι πολύ σημαντικό γεγονός πως η ημερήσια κατανάλωσή τους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από χρόνια νοσήματα, όπως τα καρδιαγγειακά, τα εγκεφαλικά και διάφορες μορφές καρκίνου έως και κατά 20%.

Βλέπετε, το τεράστιο όφελος των φρούτων και των λαχανικών για την υγεία προέρχεται από την ευρεία γκάμα των συστατικών τους. Εκτός από την πληθώρα των βιταμινών, των ιχνοστοιχείων και των μετάλλων, περιέχουν πολλά συστατικά, γνωστά ως φυτοχημικά συστατικά, που περιλαμβάνουν φυτοοιστρογόνα, φλαβονοειδή και άλλες πολυφαινόλες, τα οποία, προσφέροντας σημαντική αντιοξειδωτική προστασία στον οργανισμό, τον προφυλάσσουν από την επίδραση των ελεύθερων ριζών και του οξειδωτικού στρες, που σχετίζονται με πολλές παθήσεις.

Συγκεκριμένα, η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συνδέεται και με πλήθος ευεργετικών επιδράσεων, όπως η καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και ο καλύτερος έλεγχος του σακχάρου στο αίμα. Για τους διαβητικούς τύπου 2 τα φρούτα και τα λαχανικά παίζουν ιδιαίτερο ρόλο τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση του διαβήτη, καθώς παρέχουν πληρότητα χωρίς αύξηση του σωματικού βάρους και των τιμών σακχάρου στο αίμα.

Επίσης, η κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων σε άτομα που έχουν γενετική προδιάθεση σύμφωνα με καναδική μελέτη. Τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι πλούσια σε κάλιο βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Σύμφωνα με άλλη έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, έχουν αντιυπερτασική δράση τόσο τα εσπεριδοειδή όσο και άλλα φρούτα (ακτινίδια, φράουλες) και λαχανικά (πιπεριές) που είναι πλούσια σε βιταμίνη C.

Επιπλέον, η υψηλή συγκέντρωση ορισμένων φρούτων και λαχανικών (π.χ., πορτοκάλια και πράσινα φυλλώδη λαχανικά) σε φυλλικό οξύ τα καθιστά απαραίτητα για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Παράλληλα, σε γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση είναι απαραίτητα τουλάχιστον 1,5 φλιτζάνι φρούτα και 2 φλιτζάνια λαχανικά τη μέρα. Μεταξύ άλλων, στις ηλικίες αυτές τα φρούτα και τα λαχανικά συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση της αύξησης του βάρους, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζουν όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζονται για τη διατήρηση της καλής υγείας.

Επιπρόσθετα, τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα φρούτα και στα λαχανικά μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και στην εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ – συστατικά όπως η βιταμίνη Ε, η βιταμίνη C, η β-καροτίνη, το σελήνιο και πολλά άλλα που προσλαμβάνονται όταν τρώμε από όλες τις ποικιλίες και τα χρώματα, αφού τα αντίστοιχα χρώματα σχετίζονται και με αντίστοιχα συστατικά.

Δεν είναι τόσο δύσκολο να τρώμε καθημερινά φρούτα και λαχανικά

Αντίθετα, μπορείτε να δοκιμάσετε πολλές διαφορετικές μορφές και συνταγές για να γεμίσετε την καθημερινότητά σας με χρώμα και υγεία!

Λόγου χάρη:

Για τα φρούτα:

  • Ανακατέψτε φρούτα με γιαούρτι.
  • Φτιάξτε smoothies με φρούτα και γάλα ή γάλα αμυγδάλου.
  • Σερβίρετε μια φρουτοσαλάτα, ως επιδόρπιο ή σνακ.
  • Φτιάξτε ένα μείγμα φρούτων με σταφίδες, ξηρούς καρπούς και δημητριακά.
  • Προσθέστε ψιλοκομμένα φρούτα, π.χ., μπανάνα, στα δημητριακά σας.
  • Ανακατέψτε φρούτα με ζελέ.
  • Δοκιμάστε τα κομμένα σε μια σαλάτα.

Για τα λαχανικά:

  • Εκτός από σαλάτες, δοκιμάστε κομμένα σε ραβδάκια τραγανά λαχανικά ως σνακ.
  • Χρησιμοποιήστε blender για να προσθέσετε λαχανικά σε σούπες και σάλτσες ή σερβίρετέ τα ως πουρέ στην άκρη του πιάτου.
  • Ανακατέψτε μικρά κομμάτια λαχανικών με ρύζι ή ζυμαρικά και τυρί.
  • Σερβίρετε λαχανικά ψητά στο γκριλ ή στη λαδόκολλα. 
  • Προσθέστε τα στις συνταγές φαγητών, όπως, π.χ., σουφλέ λαχανικών.

(Πηγή άρθρου eatme)

Ακολουθήστε μας στα Social
0
Καλάθι
  • No products in the cart.