ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ
ΤΕΧΝΗ ΠΑΝΤΟΥ: ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ, ΣΤΟ ΦΑΓΗΤΟ, ΣΤΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ!

Πικάσο, Μιρό, Νταλί, Γκαουντί, αλλά και ο Καλατράβα και άλλοι σπουδαίοι αρχιτέκτονες λάτρεψαν τη Βαρκελώνη και άφησαν το στίγμα τους στην πόλη. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1992 άλλαξαν την εικόνα της Βαρκελώνης και τη μεταμόρφωσαν από μια βιομηχανική πόλη και καλά κρυμμένο μυστικό των Ισπανών σε παγκόσμιο προορισμό. Με απίστευτη ζωντάνια όλο το 24ωρο, συναρπαστική αρχιτεκτονική, φανταστικό φαγητό και καταπληκτικό κλίμα όλο το χρόνο, η Βαρκελώνη έχει μια ανεξήγητη γοητεία που καταλήγει σε έρωτα.

Αυτή η πόλη έχει έντονη νυχτερινή ζωή, απίθανες παραλίες δίπλα στην πόλη και την πιο νόστιμη κουζίνα με θαλασσινά. Αυτό που την κάνει ξεχωριστή είναι τα μοναδικά αρχιτεκτονικά αριστουργήματα του Αντόνι Γκαουντί, ηγέτη του καταλανικού μοντερνισμού, ο οποίος κληροδότησε στους Καταλανούς μοναδικά έργα, που αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες.

Το Πάρκο Γκουέλ, ένα ιδιωτικό πάρκο που σχεδίασε ο Γκαουντί και η οικογένεια Γκουέλ το δώρισε στην πόλη, είναι ένα καλό σημείο για να ξεκινήσει η ξενάγηση, γιατί από εδώ έχουμε και τις πιο ωραίες πανοραμικές εικόνες της πόλης. Ένα παραλήρημα από χρώματα και σχέδια, τοίχους, κολόνες και κατασκευές, όλα καμπύλα και εναρμονισμένα με το φυσικό περιβάλλον, εκφράζει την πληθωρική δημιουργικότητα του Γκαουντί.
Η Βασιλική και Εξαγνιστική Εκκλησία της Αγίας Οικογένειας ή Σαγράδα Φαμίλια είναι το
πιο διάσημο μνημείο της Βαρκελώνης. Ο ναός ξεκίνησε να κτίζεται το 1882, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026, στην επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του Γκαουντί, και θα είναι ο υψηλότερος ναός του κόσμου. Το σχέδιό του είναι ασυνήθιστο και πολύπλοκο, με αποκλίσεις από την παραδοσιακή εκκλησιαστική αρχιτεκτονική.
Κατηφορίζοντας στην πόλη, αξίζουν δύο στάσεις σε δύο ακόμα κατοικίες που σχεδίασε ο Γκαουντί, την Κάζα Μπατλό και την Κάζα Μιλά. Η Κάζα Μπατλό, από το 1904, χαρακτηρίζεται από την εντυπωσιακή της πρόσοψη με τα μωσαϊκά και γλυπτά μπαλκόνια σαν κόκαλα, γι’ αυτό και οι ντόπιοι την αποκαλούν «Σπίτι των Οστών». Και εδώ κυριαρχούν οι καμπύλες, τίποτα δεν βρίσκεται σε μια ευθεία, ενώ ακόμα και τα έπιπλα που σχεδίασε ο Γκαουντί και είναι πραγματικά έργα τέχνης με τις δικές τους ασύμβατες φόρμες. H Κάζα Μιλά, γνωστή και ως «Λατομείο» λόγω της λαξεμένης πρόσοψής της, είναι μια οκταώροφη πολυκατοικία που ένα μέρος της είναι μουσείο ενώ το υπόλοιπο κατοικείται. Εδώ ο επισκέπτης θα δει τι σημαίνει να ζεις καθημερινά σε ένα ζωντανό έργο τέχνης.

Η καρδιά της πόλης χτυπάει στην Πλατεία Καταλούνια, όπου η ζωντάνια από το πολύχρωμο συνονθύλευμα ντόπιων, τουριστών και μουσικών συνθέτουν την πιο χαρακτηριστική εικόνα του κέντρου. Ακολουθεί ο πιο γνωστός πεζόδρομος του κόσμου, η La Rambla, με μήκος 1,5 χιλιόμετρο. Σε ορισμένα σημεία θα περπατήσετε πάνω στα περίφημα ψηφιδωτά του Μιρό, τα οποία δώρισε στην πόλη. Όλοι κάνουν μια στάση σε ένα από τα αμέτρητα μπαράκια, καφέ ή ταπάδικα, ενώ τα εντυπωσιακά ψηλά δέντρα χαρίζουν τη σκιά τους στους περιπατητές, και οι πλανόδιοι καλλιτέχνες και μουσικοί προσφέρουν ένα συνεχές θέαμα.

«Στο μέσο περίπου της La Rambla βρίσκεται η κλειστή αγορά της Βαρκελώνης, η Boqueria, με ό,τι πιο εκλεκτό παράγει η περιοχή».

Τα πιο σπάνια τυριά, εξαίσια αλλαντικά, απίστευτη ποικιλία από φρούτα και λαχανικά και τα πιο φρέσκα θαλασσινά. Αξίζει να κάνετε μια στάση σε ένα από τα αμέτρητα μικρά μαγαζάκια της αγοράς που προφέρουν φαγητό και να δοκιμάσετε τοπικές γεύσεις. Η αγορά λειτουργεί στο ίδιο σημείο από το 1220. Τι πρέπει να δοκιμάσετε εδώ: τις θεϊκές τηγανητές μικρές πράσινες πιπεριές padrón, φασόλια με λουκάνικο φτιαγμένο από αίμα χοίρου, τηγανητά αυγά με γόνο καλαμαριού, φουά γκρα με καραμελωμένα κρεμμύδια, ομελέτα με μελιτζάνες, το τοπικό προσούτο Jamón Ibérico de Bellota από τις τοπικές ράτσες μαύρου χοίρου που τρέφονται με βελανίδια, το βελούδινο Serrano Ham και το πικάντικο chorizo. Η στάση στους πάγκους με τα θαλασσινά επιβάλλεται: στα ψαράδικα για να θαυμάσετε την ατελείωτη ποικιλία και στα ταπάδικα για τα πιο ιδιαίτερα μεζεδάκια, όπως το γόνο χελιού που λατρεύουν στην Ισπανία ή τους πετροσωλήνες και οπωσδήποτε όστρακα, χταπόδι και παστό μπακαλιάρο. Τα τυριά, άλλο ένα μεγάλο κεφάλαιο της τοπικής γαστρονομίας, είναι αριστουργηματικά. Δοκιμάστε οπωσδήποτε Manchego, που θυμίζει συνδυασμό γραβιέρας και παρμεζάνας, Mató, ένα γλυκό ανάλατο μαλακό τυρί που το σερβίρουν με μέλι, και το Serrat, πρόβειο τυρί με ιδιαίτερο σχήμα και ανάγλυφη επιφάνεια.

Κατηφορίζοντας τη Ra Lambla θα φτάσετε στην Barri Gòtic, στη Γοτθική Συνοικία με τα στενά δαιδαλώδη δρομάκια, τις αμέτρητες πλατείες και διοικητικά κτίρια από το 14ο αιώνα. Στην περιοχή θα βρείτε μικρά παραδοσιακά εστιατόρια με τοπική κουζίνα την οποία αξίζει να εξερευνήσετε. Κατεβαίνοντας προς την παραλία, θα φτάσετε στο άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου, που στήθηκε στο σημείο στο οποίο ο Κολόμβος βγήκε στη στεριά μόλις επέστρεψε από την Αμερική. Από εδώ ξεκινάει μια υπέροχη βόλτα δίπλα στη θάλασσα με την εντυπωσιακή γέφυρα La Rambla de Mar για μια στάση για καφέ ή φαγητό.

Η πόλη έχει πάνω από 50 μουσεία: το Μουσείο Πικάσο με 4.000 έργα του, το Μουσείο Νταλί, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Μιρό, το μουσείο με αθλητικά εκθέματα της ομάδας Μπαρτσελόνα, το Ναυτικό Μουσείο, το Μουσείο της Ιστορίας της Καταλονίας και το Μουσείο Σοκολάτας που στεγάζεται στο Μοναστήρι Σαν Αγκουστί. Η σοκολάτα θεωρείται εθνικό προϊόν της Βαρκελώνης. Από το 1600, όταν την έφεραν από τη Νότια Αμερική, η πόλη έγινε κέντρο εμπορίου και η πύλη για να φτάσει σε κάθε γωνιά της Ευρώπης.

Στη Βαρκελώνη απολαμβάνεις τόσο την τοπική παραδοσιακή κουζίνα όσο και τις πιο πρωτοποριακές τάσεις που ξεκινούν από εδώ και κατακτούν όλο τον κόσμο. Για όσους νοσταλγούν ή δεν έχουν δοκιμάσει την κουζίνα του Ferran Adrià στο θρυλικό El Bulli, o αδερφός του Albert προσφέρει μια παρόμοια εμπειρία με τα πιο ευφάνταστα και απρόβλεπτα τάπας στο Tickets, ένα από τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου.

Το Botafumeiro θεωρείται το καλύτερο εστιατόριο για θαλασσινά, έχει τη μεγαλύτερη ποικιλία σε παέγια και εξαιρετικές τιμές και εδώ απόλαυσα ένα από τα καλύτερα γεύματά μου. Στην παραλία, δίπλα στο άγαλμα του Κολόμβου, το 7 Portes είναι το πιο παλιό εστιατόριο της Βαρκελώνης και προσφέρει θεϊκή παέγια και την τέλεια κρέμα καταλάνα. Το Lluritu είναι το μοδάτο αυτής της εποχής, πολύ απλό στο στήσιμό του, μοιάζει περισσότερο με ιχθυοπωλείο και έχει το πιο εντυπωσιακό και οικονομικό πλατό με θαλασσινά. Για αυθεντική τοπική κουζίνα με τάπας, το Bar Canete είναι στέκι ντόπιων και, επειδή η fusion κουζίνα είναι η νέα τάση, από τα πιο ενδιαφέροντα ισπανοασιατικά, το Hawker 45, κάνει τη διαφορά. Οπωσδήποτε πρέπει να σταματήσετε για σοκολάτα και τσούρος (xurros & xocolata στην τοπική διάλεκτο) στην Churrería Layetana. Στο ζαχαροπλαστείο La Campana θα δοκιμάσετε turrón, το τοπικό χειροποίητο μαντολάτο με τα πιο εκλεκτά υλικά από όλη τη χώρα.

Οι επιλογές όμως του φαγητού είναι ατελείωτες. Ένα είναι σίγουρο: οι ντόπιοι αγαπάνε την πόλη τους, είναι υπερήφανοι για τον τόπο τους, εκτιμούν τις φίνες γεύσεις και τα καλά προϊόντα και γιορτάζουν το φαγητό με κάθε τρόπο. Και αυτό το περνάνε και στους επισκέπτες. Και στον κόσμο της γαστρονομίας δεν υπάρχουν ούτε εδαφικά ούτε γλωσσικά σύνορα και περιορισμοί.

Ακολουθήστε μας στα Social
0
Καλάθι
  • No products in the cart.