ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, ΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΜΑΣ 

«Είναι η ελιά και το λάδι ό,τι μας μεγάλωσε τόσα χρόνια, εμάς, τους προγόνους μας και τα παιδιά μας, με κάθε του σταγόνα. Χρυσαφένιο, όπως η αξία του», γράφει η Μυτιληνιά συγγραφέας Δ. Πασπαλά. Τα οφέλη του ελαιόλαδου στην υγεία έχουν μελετηθεί εκτενώς τα τελευταία 50 χρόνια. 

Την επίδραση του ελαιόλαδου στο καρδιαγγειακό σύστημα ανέδειξε ισπανική μελέτη. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά ελαιόλαδο έχουν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιαγγειακές νόσους, όπως υπέρταση, εγκεφαλικό επεισόδιο και υπερλιπιδαιμία. Το ελαιόλαδο βοηθά στη διατήρηση υγιών επιπέδων χοληστερόλης, και συγκεκριμένα στη μείωση της «κακής χοληστερόλης». Επίσης, η τακτική κατανάλωσή του συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής, της ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας (προβλήματα στα εσωτερικά τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων), της θρόμβωσης και του μεταβολισμού των υδατανθράκων.

Αρκετές δημοσιεύσεις αναφέρονται στην αντικαρκινική δράση του ελαιόλαδου. Το ελαιόλαδο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη στην Ισπανία. Εκτός από τον καρκίνο του μαστού, ο καρκίνος του παχέος εντέρου, των ωοθηκών και του προστάτη παρουσιάζουν χαμηλότερη συχνότητα στις μεσογειακές χώρες, όπου η κατανάλωση του ελαιόλαδου είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με τη Βόρεια Ευρώπη. Βάσει μιας νέας έρευνας από τις ΗΠΑ, το ελαιόλαδο περιέχει μια πολύ ξεχωριστή ουσία, την ολεοκανθάλη, η οποία στοχεύει σε συγκεκριμένα καρκινικά κύτταρα και τα εξουδετερώνει, χωρίς να βλάπτει τα υγιή. Τη σημασία του ελαιόλαδου στην πρόληψη του καρκίνου καταδεικνύει και μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ σε δείγμα 26.000 ατόμων για διάστημα οκτώ ετών. Όπως προέκυψε, η κατανάλωση καλών λιπαρών, όπως αυτά που υπάρχουν στο ελαιόλαδο, μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου κατά 9%. 

Ευεργετική είναι η κατανάλωση ελαιόλαδου και στην προστασία από τη νόσο Αλτσχάιμερ αλλά και την κατάθλιψη. Σε πειράματα με ποντίκια οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ολεοκανθάλη, που βρίσκεται στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, βοηθά στην απομάκρυνση των ανώμαλων πρωτεϊνών της νόσου Αλτσχάιμερ από τον εγκέφαλο. Επίσης, οι άνθρωποι των οποίων η διατροφή έχει υψηλή περιεκτικότητα σε τρανς λιπαρά –έτοιμο φαγητό και τρόφιμα μαζικής παραγωγής, όπως γλυκά– κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν κατάθλιψη, εν συγκρίσει με εκείνους που η διατροφή τους είναι πλούσια σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά.

Το ελαιόλαδο είναι το ιδανικό λίπος όχι μόνο επειδή ωφελεί κάποια μέρη του σώματός μας, όπως η καρδιά, αλλά και επειδή προστατεύει το πεπτικό μας σύστημα από έλκη. Από μελέτες συνάγεται ότι η προσθήκη ελαιόλαδου στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία ή στην πρόληψη των στομαχικών ελκών. Το ελαιόλαδο φαίνεται να προστατεύει από την ελκώδη κολίτιδα. Το 2004 οι ερευνητές συνέκριναν τη δίαιτα εκείνων που είχαν αναπτύξει ελκώδη κολίτιδα με τη δίαιτα όσων δεν είχαν εκδηλώσει τη νόσο. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι συμμετέχοντες με την υψηλότερη πρόσληψη ελαϊκού οξέος –ενός συστατικού του ελαιόλαδου– είχαν 90% χαμηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν ελκώδη κολίτιδα σε σχέση με εκείνους με τη χαμηλότερη πρόσληψη.

Το ελαιόλαδο καλό είναι να καταναλώνεται στην αρχική του μορφή, δηλαδή ωμό, καθώς η επεξεργασία του με το μαγείρεμα αλλοιώνει την περιεκτικότητά του σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Ωστόσο, τα αποτελέσματα μελέτης δείχνουν ότι η χημική σύνθεση του ελαιόλαδου, ιδιαίτερα η ποσότητα των φυσικών αντιοξειδωτικών, το καθιστά πιο ανθεκτικό στις συνθήκες τηγανίσματος, ανεξάρτητα από την επιλεγμένη εμπορική κατηγορία, σε σύγκριση με άλλης προέλευσης φυτικά έλαια. 

Μόνο ευεργετική λοιπόν μπορεί να είναι η κατανάλωση του ελαιόλαδου για την υγεία μας. Χρειάζεται όμως προσοχή στην υπερκατανάλωσή του, καθώς η υψηλή διατροφική του αξία με τα «καλά»-ακόρεστα λιπαρά, τις λιποδιαλυτές βιταμίνες (βιταμίνη E) και τα αντιοξειδωτικά όπως οι πολυφαινόλες συνοδεύεται από ψηλή θερμιδική αξία, αφού ανά 10 γρ. φτάνει τις 90 Kcal. 

 (Πηγή άρθρου eatme)

Ακολουθήστε μας στα Social
0
Καλάθι
  • No products in the cart.