Η ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ

Η σύνθεση, η γεύση και το άρωμα του μελιού εξαρτώνται από τις πηγές των φυτών, το κλίμα και τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Ο υδατάνθρακας είναι το κύριο συστατικό του μελιού, με τη φρουκτόζη να είναι το υψηλότερο συστατικό σε ποσοστό περίπου 32-38%, ακολουθούμενη από τη γλυκόζη καθώς και από άλλους ολιγοσακχαρίτες.

Το μέλι περιέχει επίσης οργανικά οξέα, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, πολυάριθμες βιταμίνες, ένζυμα και πρωτεΐνες. Η αντιοξειδωτική του ικανότητα οφείλεται στα φλαβονοειδή, στα φαινολικά οξέα, στα αντιοξειδωτικά ένζυμα (π.χ., οξειδάση γλυκόζης και καταλάση), στο ασκορβικό οξύ και στα καροτενοειδή.

Τα οφέλη των διάφορων τύπων μελιού στην υγεία μπορεί να είναι διαφορετικά. Το μέλι ερείκης, για παράδειγμα, έχει πολύ υψηλή βιολογική και θρεπτική αξία, που οφείλεται κυρίως στα μέταλλα, στις πρωτεΐνες, στα αμινοξέα, στα ένζυμα και στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Το μέλι από ερείκη του φθινοπώρου έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα από ό,τι της άνοιξης.

Επίσης, έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (2%) σε σύγκριση με άλλες ποικιλίες μελιού, αντισηπτικές και διουρητικές ιδιότητες.

Η καθημερινή λήψη 1 κουταλιάς του γλυκού μελιού αντί αντίστοιχης σάκχαρης μπορεί να προσφέρει στο σώμα μας τα οφέλη τα οποία περιγράψαμε παραπάνω.

(πηγή άρθρου eatme)

Ακολουθήστε μας στα Social
0
Καλάθι
  • No products in the cart.