ΒΟΤΚΑ, ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ «ΝΕΡΑΚΙ» ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΩΝ

Αν θέλετε να μυηθείτε στον κόσμο των αποσταγμάτων ή να αρχίσετε να δημιουργείτε τη δική σας σπιτική κάβα, η βότκα είναι ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσετε. Το κρυστάλλινο spirit της ανατολικής Ευρώπης έχει πολλά ατού για τους αρχάριους των ποτών. Είναι καθαρό, με ευδιάκριτη και εύκολη στους συνδυασμούς αρωματική και γευστική παλέτα. 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΤΚΑ

Οι πρώτες καταγραφές παραγωγής εντοπίζονται τον ένατο αιώνα στη Ρωσία και δύο αιώνες αργότερα στην Πολωνία, αρχικά με την ιδιότητα του φαρμάκου. Η βότκα έχει μια συναρπαστική ιστορία, γεμάτη αντιθέσεις και πάθη. 

Υπήρξε το ποτό του προλεταριάτου και την ίδια στιγμή το επίσημο spirit των τσάρων. Ξεκίνησε ως καθαριστικό, στοματικό διάλυμα και aftershave και έφτασε να είναι το νούμερο ένα συστατικό σε θρυλικά cocktails, όπως είναι το Cosmopolitan και το Bloody Mary, και να λατρεύεται από τους σταρ του Χόλιγουντ. Γι’ αυτή την εξέλιξη έβαλαν το χεράκι τους οι χημικοί Theodore Lowitz και Dmitri Mendeleev, που ανακάλυψαν το φιλτράρισμα με ενεργό άνθρακα και την καλύτερη αναλογία νερού και οινοπνεύματος. Κάπως έτσι η άγρια, σκληρή και τραχιά βότκα ημέρευσε και έγινε γλυκιά, μαλακή και αρωματική, κερδίζοντας τους ουρανίσκους της δυτικής Ευρώπης. 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Προέρχεται από οποιαδήποτε φυτική πρώτη ύλη, όπως κριθάρι, σιτάρι, σίκαλη, πατάτα ακόμα και παντζάρι, καλαμπόκι και ρύζι. Πρώτα πραγματοποιείται ζύμωση και στη συνέχεια απόσταξη σε άμβυκα. Κάθε χώρα έχει τη δική της συνταγή και αυτό ανεβάζει τις μετοχές της, καθώς δημιουργείται μια πλούσια γκάμα για όλα τα γούστα. Για παράδειγμα, στη Ρωσία χρησιμοποιούν σίκαλη και το αποτέλεσμα είναι φινετσάτο. Στην Πολωνία η βότκα γίνεται από πατάτα και είναι πιο πληθωρική και αρωματική. Στη Σουηδία έχουμε σιτάρι και υψηλής ποιότητας νερό για μαλακά αποτελέσματα, ενώ στη Φινλανδία σιτηρά και βότκες που μοσχομυρίζουν δημητριακά. Αλλάζουμε κατηγορία και πάμε Γαλλία και Ιταλία, για όσους θέλουν γλυκά αρώματα φρούτων και λουλουδιών. Δεν έχετε παρά να επιλέξετε αυτή ή αυτές που σας ταιριάζουν καλύτερα και να αποκτήσετε τα πασπαρτού στην κάβα σας για να περάσετε καλά εσείς και η παρέα σας. Σημαντικό tip: Μπορείτε να βάλετε τη βότκα στο ψυγείο και να τη σερβίρετε δροσερή. Αν δεν θέλετε να την πιείτε σκέτη, δοκιμάστε να προσθέσετε κάποιο φρέσκο χυμό φρούτου ή να κάνετε κάποιο γευστικό ζευγάρωμα. Η βότκα ταιριάζει τέλεια με όστρακα, μύδια, ωμά ψάρια, ceviche και ταρτάρ. 

Η ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΑΠΟΛΑΥΣΗΣ

Τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 έρεαν τα σφηνάκια με βότκα σε όλα τα bar και τα ιδιωτικά party. Σήμερα το λευκό spirit έχει κάνει ποιοτική στροφή στην καριέρα του και έχει επιστρέψει δυναμικά με premium εκδοχές, κατακτώντας τους bartenders και τους spirit lovers. Εύκολα θα βρείτε στις κάβες μια μεγάλη συλλογή από luxury βότκες και στις cocktail λίστες ευφάνταστες συνταγές. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι μπορείτε να δημιουργήσετε τη δική σας κάβα με προσιτές και ιδιαίτερες βότκες και να κάνετε πολύ γρήγορα και εύκολα τρεις από τις πιο διάσημες συνταγές με βότκα, το «Cosmopolitan» το «Bloody Mary» και το «Vodkatini». 

Για αυθεντικές αλλά και «πειραγμένες» συνταγές με βότκα πατήστε εδώ.

(Πηγή άρθρου eatme: Το παρόν περιεχόμενο απευθύνεται αποκλειστικά σε άτομα άνω των 18 ετών). Απολαύστε υπεύθυνα. www.apolafste.ypefthina.gr

Ακολουθήστε μας στα Social
0
Καλάθι
  • No products in the cart.